Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Journalist Sévèke mogelijk vermoord door agent

Louis Sévèke is mogelijk vermoord door een agent van de politie of inlichtingendienst. Dit blijkt uit een verklaring van een getuigen-deskundige, schrijft De Telegraaf vrijdag. De linkse activist, tevens journalist, werd 15 november vorig jaar vermoord in Nijmegen.

Onderzoeker-publicist Peter Siebelt zou donderdag informatie hebben overlegd aan de politie waaruit blijkt dat de moord mogelijk te maken heeft met de publicatie van een boek uit 1990. ‘De tragiek van de geheime dienst’, een boek waar Sévèke bij betrokken was, onthulde foto’s, privéadressen, telefoonnummers, kentekens en eventuele kinderen van inlichtingen- en politiemensen in Nijmegen. Door het vrijgeven van hun identiteit zouden de agenten niet meer hebben kunnen werken. Hun gezinnen zouden zijn geruïneerd, schrijft de krant. Het boek werd kort na verschijning verboden door de rechter.

Het boek was een gevolg van de rellen in 1987 bij de ontruiming van krakersbolwerk ‘De Mariënburg’. Daarbij werd een harde kern van de Nijmeegse activisten opgepakt. Het netwerk van de krakers zou zijn geïnfiltreerd. Sévèke kreeg negen jaar celstraf. Als wraak zouden de krakers de informatie over de agenten hebben vrijgegeven. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten