Search
Close this search box.

Verslaggevers krant vermoorde journaliste bedreigd

Twee verslaggevers van de Novaja Gazeta, de krant van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, zijn vorige week met de dood bedreigd. Dat heeft de redactie maandag gezegd op de website van de krant. Volgens het bericht houden de dreigementen, die vrijdag werden geuit, verband met een artikel over problemen in Ruslands noordelijke Kaukasus en een artikel over de moord op Politkovskaja. Een van de twee verslaggevers ontving ook een bedreigende sms op zijn mobiele telefoon. Waarnemend hoofdredacteur Sergej Sokolov zei voor de radio dat de Novaja Gazeta met oog op de veiligheid van de betrokken personen voorlopig geen nadere mededelingen wil doen.

De Novaja Gazeta is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, met name op het gebied van corruptie bij de overheid. De krant schrijft zeer kritisch over het regeringsbeleid in Tsjetsjenië en andere roerige zuidelijke republieken. In juni maakte de vroegere sovjetpresident Michail Gorbatsjov bekend dat hij samen met een zakenpartner een belang van 49 procent heeft verworven in de krant, die een oplage heeft van 171.500 in Moskou en 513.000 in de Russische regio’s.

Politkovskaja, die wreedheden jegens de burgerbevolking van Tsjetsjenië aan de kaak stelde, werd op 7 oktober doodgeschoten in haar flatgebouw in Moskou. De voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko, die onderzoek deed naar de moord op Politkovskaja, overleed vorige week in zijn nieuwe vaderland Groot-Brittannië aan vergiftiging met het radioactieve element polonium-210. Op zijn sterfbed wees hij de Russische president Vladimir Poetin aan als zijn moordenaar. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten