Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VVD: minder omroepgeld naar bureaucratie

Publieke omroepen mogen nog maar maximaal vijftien procent van hun geld spenderen aan bestuurders en managers. Dat vindt de VVD. De rest van het geld moet direct naar de programma’s gaan, zei kandidaat-Kamerlid Ton Elias maandagavond op een partijbijeenkomst in Amsterdam.

Elias schat op basis van gesprekken met omroepmedewerkers dat nu dertig tot soms zeventig procent van het omroepgeld opgaat aan bureaucratie. Volgens de nummer 23 op de lijst van de VVD kent de publieke omroep meer dan honderd bestuurders en directeuren. “Dat zijn er eenvoudigweg te veel.”

De VVD is al langer voorstander van twee publieke netten die reclame mogen uitzenden. Eerder zei VVD-leider Mark Rutte al dat ook in de zorg en onderwijs niet meer dan vijftien procent van het geld mag worden besteed aan bureaucratie. “Dat geldt dan zeker voor de omroep”, zegt Elias. Hij heeft zelf geen directe oplossing om de bureaucratie terug te dringen en vindt dat een taak voor het ministerie en zijn ambtenaren. “Ik geef de richting aan, laat de nieuwe minister of staatssecretaris binnen een maand met een paar oplossingen komen.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten