Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van: januari 2006

Radio.NL publiceerde dit jaar elke eerste week van de maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag beginnen we met de maand januari

Yorin FM in nieuwe handen
Yorin FM is verkocht door RTL Nederland aan SBS Broadcasting. Ondanks het aankopen van grote namen als Rob Stenders, Henk Westbroek en Robert Jensen, wilde het marktaandeel maar niet stijgen. Ondertussen leed RTL wel steeds meer verlies op het station. Een overnamebedrag is er niet bekendgemaakt, maar volgens geruchten heeft SBS circa 10 miljoen euro voor het station neer moeten tellen. Wat de nieuwe eigenaar precies met de zender van plan is, is nog niet bekend. Volgens geruchten wil SBS het station Hitradio Veronica gaan noemen.

Aanvankelijk zei SBS dat zowel Rob Stenders als Robert Jensen te horen blijven op Yorin FM, maar dat blijkt niet te kloppen. Jensen blijft achter bij RTL om televisie te maken, evanals Gijs Staverman. Stenders en Westbroek zijn nog steeds met SBS aan het onderhandelen over hun contract. Het is ook nog niet duidelijk wie er de leiding krijgt bij Yorin FM. De vorige directeur (Arthur Weijers) blijft namelijk in dienst van RTL. Program director Robert Feller gaat wel mee naar SBS en legt zijn werkzaamheden voor RTL FM neer.

FunX kan extra frequenties vergeten
FunX krijgt geen extra frequenties als het aan minister Brinkhorst van Economische Zaken ligt. Het publieke urbanstation had om grootstedelijke frequenties in steden als Tilburg en Arnhem gevraagd, zodat de zender de publieke taak beter kan uitvoeren. FunX had een brief geschreven naar de Tweede Kamer en naar aanleiding daarvan stelde Martijn van Dam van de PvdA schriftelijke vragen aan Brinkhorst. Volgens de bewindspersoon zijn er al toezeggingen gedaan aan verschillende publieke en commerciële partijen.

Kink FM vernieuwt
Kink FM heeft haar format en programmering veranderd. Er zijn nu meer toegankelijke platen te horen op de zender, zoals Coldplay en Nickelback. Daarnaast ziet het uitzendschema er anders uit. Eerst werd bekend dat Paul van der Vlist dagelijks een show zou gaan maken, maar een week later vertrok hij bij Kink FM. Raymond Thaams neemt voortaan de ochtendshow voor zijn rekening, terwijl NightLiveXS in de avond horizontaal komt na het stoppen van de Moordlijst.

Kort nieuws
Koen van Huijgevoort stapt over van Rebecca FM naar RTL FM. Hij gaat de middagshow overnemen van de met radio gestopte Roland Snoeijer. – Claudia de Breij gaat naast haar werkzaamheden voor 3FM ook elke maandag het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ presenteren. Ze vervangt Francisco van Jole die verschillende radio- en televisieshows maakt. – De Noordelijke Dagblad Combinatie wil een regionale commerciële nieuwszender starten. Hoe het concern dat wil doen, is nog niet bekend. – Sky Radio wil programmadirecteur Vranz van Maaren ontslaan. 8 februari doet de rechter uitspraak over zijn ontslag. – Nog meer ontslagnieuws, want de raad van toezicht van LLiNK wil directeur Anna Visser op straat zetten. Later stappen ook nog twee leden van de raad op om aan te geven dat het geen poging is om de macht te grijpen. – Kimberly Berk is de nieuwe sidekick van Ruud de Wild op Radio 538. Ze vervangt Tamara Brinkman die deze maand tijdelijk te horen was op SLAM!FM.

De luistercijfers
Radio 2 pakt zoals verwacht de koppositie af van Radio 538. Het station is zeer succesvol door de Top 2000, maar ziet door de toegenomen concurrentie wel dat het marktaandeel minder is dan de voorgaande jaren. Radio 538 daalt met 1,1%, terwijl Q-music goede zaken doet. Het nieuwe station heeft de stijgende lijn weten te vinden en gaat met 0,6% omhoog. 3FM weet vooralsnog niet te profiteren van de Serious Request actie (-0,4%). Sky Radio doet het wel goed en stijgt 0,6%. De Top 3: Radio 2 (11,9%), Radio 538 (10,8%) en Sky Radio (9,8%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 is ook hier te downloaden.