Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van december

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

In de aanbieding
Eind 2007 zullen er twee landelijke DAB-kavels geveild gaan worden. Overigens hoeft er niet per se in DAB op te worden uitgezonden, andere technieken zijn ook goed. De overheid heeft daartoe besloten omdat het DAB niet langer ziet als de opvolger van FM. De afgelopen jaren was dat wel het geval. In april 2006 hebben al drie partijen aangegeven interesse te hebben: dB Europe, de Publieke Omroep en KPN/Nozema.

Een nieuwe FM-frequentieverdeling staat gepland voor 2009. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken informeel bekendgemaakt. De huidige vergunningen lopen op 1 september 2011 af en de overheid wil deze keer dat stations langer de tijd hebben om zich voor te bereiden. Bij de vorige keer in 2003 zat er slechts zes dagen tijd tussen de bekendmaking van de beslissing en de uitvoering. Tot 2009 wordt er onderzocht of de FM-band digitaal kan worden gemaakt.

Tom Mulder stopt
Het contract van Tom Mulder bij Radio 10 Gold is ontbonden. De deejay kreeg in augustus 2004 een hersenbloeding en was daardoor lange tijd uit de roulatie. In de zomer van 2006 sprak hij nog een uur lang aankondigingen in, maar dat bleek zeer moeizaam te gaan. Begin december leek het nog goed te gaan. Mulder is legendarisch en begon ooit onder de naam Klaas Vaak bij Radio Veronica. In 1973 stapte hij over naar de TROS. Daarna volgde en periode bij Cable One om vervolgens in 1991 terecht te komen bij Radio 10 Gold.

De transfertombola
Roger Sanchez gaat van Slam FM naar Radio 538. Hij zal een onderdeel worden van het programma Dance Department. Jan Versteegt stopt als weerman bij Radio 2. Hij gaat zich toeleggen op online weerberichten. Er is nog een weerman die na vele jaren trouwe dienst weggaat, Jan Visser van Radio 10 Gold. Sander Guis komt terecht in de nacht van 3FM. Namens BNN zal hij op woensdag een programma maken. Stacey Rookhuizen krijgt een programma op Kink FM. De 20-jarige platenbaas gaat Dutch Delight op zondagmiddag presenteren. Astrid de Jong verlaat BNN waar ze de Coen & Sander Show produceerde. Ze gaat nu de productie voor Giel Beelen doen.

Uitgesproken
Eline la Croix is de middagjock van 100%NL. Het begin bij de zender was moeilijk. “Het was een nieuw station, dus er was amateurisme en chaos alom. De studio draaide eerst op PC Radio en ik heb erom gebeden of het alsjeblieft Dalet mocht worden.” De toekomst van het station ziet ze rooskleurig. “Ik denk dat de zender heel erg groot kan worden. Wij zijn een enorme stimulans voor de Nederlandse muziekindustrie en ik geloof dat wij over een jaar of drie bij alle Nederlandse muziekproducties zijn betrokken. Zo zou het moeten zijn. 3FM doet dat ook wel, maar wij strijden echt voor de Nederlandse muziek.”

Kort nieuws
TMF Radio is op 27 december van start gegaan. Het jongerenstation is een samenwerking van RTL, Sky Radio en MTV en zendt uit op de kabelfrequenties van RTL FM. – 3FM Serious Request heeft voorlopig 2,6 miljoen euro opgeleverd. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga zaten zes dagen lang opgesloten in een glazen huis om geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. – Nationaal FM is failliet verklaard. De etherfrequenties van de Friese radiozender zijn overgenomen door Holland FM. – Uitgever PCM heeft interesse in een overname van BNR Nieuwsradio. Het eerder dit jaar gekochte Arrow zou dan weer de verkoop ingaan. – De publieke omroep wil voor 2008 125 miljoen euro extra van de overheid. Het geld zou onder meer nodig zijn voor digitale kanalen en een betere programmering. – Deutsche Telekom wil mogelijk een rechtzaak aanspannen tegen Slam FM en 100%NL. De zenders gebruiken dezelfde kleur roze als de Duitse telecomgigant.

De luistercijfers
Radio 538 daalt terwijl Radio 2 stijgt, waardoor het verschil tussen de twee grootste stations van Nederland nog maar een half procent is. Radio Veronica steeg de afgelopen maanden maar zakt nu weer, net als Radio 10 Gold. De top 3: Radio 538 (11,6%) – Radio 2 (11,1%) – Sky Radio (10,0%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.