Radiostation Oostenrijk naar rechter na onenigheid over format

Een radiostation in Oostenrijk dreigt aan de rechter te stappen, omdat het station het niet eens is met het te voeren format. De ‘Bundeskommunikationsenats’ (BKS), zeg maar de Oostenrijkse mediawaakhond, bepaalde eerder namelijk dat de radiozender zich niet aan haar format zou houden en dreigt nu de licentie in te nemen. De zender zelf zegt dat het zich gewoon aan haar format houdt, zo meldt de krant ‘Der Standard’.

In 2003 kregen de gebroeders Fellner de beschikking over een etherfrequentie in de stad Wels, ten zuidwesten van Linz, in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Voorwaarde was wel dat hierop een programma wordt uitgezonden dat zich richt op de doelgroep 30 tot 60 jaar. Qua muziek moet overwegend Schlagers en Volkstümliche muziek gedraaid worden. Maar in plaats hiervan draait ‘Antenne Wels’ een mix van actuele hits en oldies. Hiermee is het format gelijk aan zusterstations als Antenne Wien, Antenne Salzburg en Antenne Tirol, zie ook allemaal eigendom zijn van de gebroeders Fellner.

De BKS kreeg hier lucht van en stelde een onderzoek in. Hieruit bleek dat Antenne Wels zich inderdaad niet aan het gestelde format hield. Op één uur per dag na dan, want elke werkdag is tussen 19 en 20 uur een Schlagerprogramma te horen op de zender. De BKS besloot Antenne Wels dan ook een waarschuwing te geven, maar tevergeefs. Antenne Wels is het er namelijk niet mee eens wat de BKS verstaat onder Schlagers en Volkstümliche muziek. Volgens Antenne Wels is ‘Schlager’ namelijk de Duitse vertaling voor ‘hit’ en zou ‘Volkstümlich’ vergelijkbaar zijn met het begrip ‘populair’, waartoe dus ook Engelstalige hits behoren.

Dat Antenne Wels nu meer Engelstalige muziek draait dan Duitstalige, wijt het station aan de veranderde smaak van de luisteraars. Duitstalige Schlagers zouden steeds minder populair worden, waardoor het station zich ‘genoodzaakt’ zag het format bij te stellen.

Nu de BKS dreigt de licentie in te trekken van Antenne Wels, overweegt het station de gang naar de rechter te maken, om inname te voorkomen.

Niet alleen in Oostenrijk wordt overigens ‘geruzied’ over de inhoud van een format. In Nederland stonden Slam FM en het AT in het verleden al eens lijnrecht tegenover elkaar over de betekenis van het begrip ‘hit’. [RS/Radio.NL]