Search
Close this search box.

Telegraaf-journalisten blijven bron verdedigen

De Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas weigeren nog steeds de bron prijs te geven van hun artikel over het lekken van staatsgeheimen. De journalisten worden maandag in Den Haag gehoord in de zaak tegen voormalig BVD-agent Paul H.

Hij wordt ervan verdacht dat hij informatie over een onderzoek van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft gelekt aan de vermeende topcrimineel Mink K. Mos verklaarde dat twee medeverdachten van H. hebben gevraagd of Mos zijn bron bekend wilde maken, in de hoop dat zij daarmee worden vrijgepleit. Mos ging daar niet op in. De 56-jarige Bert van D. uit Katwijk en de 37-jarige Bastiaan van G. uit Voorhout worden ervan verdacht staatsgeheimen te hebben gestolen die in handen waren van H.

Oud-officier van justitie en VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven verklaarde ter zitting uit betrouwbare bron te weten dat misdaadverslaggever Bas van Hout de bron is van de Telegraaf-journalisten. Mos verklaarde dat hij Van Hout niet kent. De rechter overwoog Teeven in gijzeling te nemen om hem zijn bron kenbaar te laten maken, maar acht het verhaal van Teeven over Van Hout niet waarschijnlijk. De advocaten van de journalisten krijgen tot dinsdag om te besluiten of ze de bron van Teeven willen achterhalen.

De Telegraaf meldde begin vorig jaar dat staatsgeheime dossiers over Mink K. in handen waren gevallen van criminelen en bij de krant bekend waren. Paul H. werd daarna opgepakt. De twee journalisten van De Telegraaf werden in november enkele dagen gegijzeld, maar gaven hun bron niet prijs. De rechter overweegt nu het Telegraaf-artikel als bron te gebruiken in de rechtszaak.

Begin vorige maand zei de advocaat van H. dat de AIVD, de opvolger van de BVD, een geheim agent heeft ontslagen die nauw betrokken was hij het onderzoek naar K. Dat ontkracht volgens raadsman Bas Martens de verdenking dat zijn cliënt de informatie lekte. Bovendien stelt hij dat H. vooral buiten de muren van de BVD werkte en de ontslagen agent erbinnen. “Mijn cliënt had vermoedelijk niet de beschikking over de gelekte stukken.” De zaak wordt ook de komende dagen nog behandeld. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten