Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vernieuwde 1Live van start

De West-Duitse publieke omroep WDR heeft sinds vanochtend (vrijdag 5 januari) haar jongerenzender ‘Eins Live’, of ‘1Live’ zoals het vanaf vandaag geschreven moet worden, geheel vernieuwd. En de WDR heeft het gelijk grootschalig aangepakt, want het station heeft een gewijzigd format, een nieuwe programmering, een nieuw jinglepakket, een nieuwe internetsite en een nieuw logo gekregen. Met de veranderingen hoopt de zender beter aansluiting te vinden met behoeftes van haar luisteraars.

En omdat echt alles bij de zender grondig aangepakt moest worden, hield 1Live gisteren een grote ‘Ombouwdag’ en was het station één grote ‘Baustelle’. Ook op de radio was dit te merken, want de presentatoren moesten de reguliere studio voor één dag inruilen voor een provisorische werkplek midden in de redactieruimte van de zender. Na een dag van ‘afzien’ ging vanochtend om 5 uur het vernieuwde 1Live alsnog van start.

Gelijk in de ochtend vonden dan ook meteen de allereerste veranderingen aan de programmering plaats. De ochtendshow duurt voortaan een uur langer en loopt van 5 tot 10 uur. Daarnaast wordt voortaan ook duo-presentatie ingezet tijdens deze show. Afwisselend nemen dan ook Olli Briesch en Michael Imhof of Catherine Vogel en Max von Malotki achter de microfoon plaats.

Tevens zal 1Live de zender meer inhoud geven. Naast de muziek zal er meer gesproken woord te horen zijn op het station. Daarbij zullen de luisteraars meer geïnformeerd worden over de dagelijkse gang van zaken in de wereld, maar ook in het zendgebied van 1Live zelf, inmiddels al verbastert tot de ‘1Live Sektor’. Ook geeft 1Live haar presentatoren weer meer ‘gezicht’, want hun namen worden weer opgenomen in de programmanamen van het station. De afgelopen jaren had 1Live eigenlijk weinig programmanamen meer en werd tijdens de dagprogrammering ieder uur genoemd naar de dag met daarachter de tijd. Het programma dat op vrijdagochtend om 11 uur te horen was heette dan ook ‘Eins Live Freitag 11’.

Ook de avondprogrammering gaat op de schop. Om 18 uur is elke doordeweekse avond ‘Sektor’ te horen, waarin de luisteraars hun mening kunnen geven over uiteenlopende onderwerpen. Nieuw is ook het programma ‘Plan B’, dat van zondag tot en met donderdag vanaf 20 uur wordt uitgezonden en het programma ‘Kultkomplex’ vervangt. Tijdens Plan B zal naast veel nieuwe muziek ook aandacht zijn voor boeken, films, muzieknieuws en uitgaan. Presentatie hiervan is onder meer in handen van ex-MTV VJ Ingo Schmoll. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn respectievelijk ‘Klubbin’ en ‘Movin’ te horen, waarin luisteraars alvast opgewarmd worden voor een avond (en nacht) stappen.

Met alle wijzigingen hoopt de WDR meer luisteraars naar 1Live te lokken. Net als vele andere publieke jongerenzenders in Duitsland had ook Eins Live, dat in maart haar twaalfde verjaardag zal vieren, te kampen met dalende luistercijfers. Veel potentiële luisteraars blijken liever het internet te verkiezen als bron voor informatie en nieuwe muziek. Om het tij te keren werd in November dan ook aangekondigd dat het station geheel op de schop ging. Maar ook de collega’s in Midden-Duitsland proberen hun jongerenzender weer op de kaart te krijgen. De MDR ging dan ook al vorige maand van start met het vernieuwde ‘Sputnik’. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten