Headlines uit de krant: maandag 19 februari

Goes dwong KPN min of meer tot de inzet van een helikopter. “Het kost wel meer, maar het gaat veel sneller. We overwegen nu om andere tv-torens op deze manier te laten inkorten”, zegt liaisonmanager Henk-Gert Lenten van KPN. KPN vervangt momenteel op al haar zendmasten oude analoge antennes door digitale. Dat is het gevolg van digitalisering van de tv.

KPN gebruikt daarvoor geen kabel, maar Digitenne, waarmee digitale signalen via een antenne thuis te ontvangen zijn. De tv-toren in Goes is één van de laatste zes die KPN laat ombouwen. In het rood-witte gedeelte op de top van de mast hangen de analoge tv-antennes voor Nederland 1, 2 en 3. Die zijn inmiddels afgekoppeld. Lees verder

Tv-toren
Tijdens de vervanging van de oude analoge door een nieuwe digitale antenne op de televisietoren in Goes, wordt volgende week donderdag en vrijdag een deel van de wijk Goese Polder afgezet. KPN huurt een Zwitsers bedrijf in, dat een helikopter inzet om de toren in te korten. De heli vliegt tussen het parkeerterrein bij sportpark ’t Schenge en de zendmast. Om de risico’s te beperken zet de gemeente de directe omgeving af. Lees verder

Videodistributie
Voor de Publieke Omroep, RTL, KPN en UPC is veel tv via internet een lonkend, maar ook duur perspectief. Internetaanbieders en tv-bedrijven en omroepen uit Hilversum hebben een werkgroep gevormd om na te gaan hoe video over internet efficiënter vervoerd kan worden. Dat heeft RTL Interactive-chef Jan Paul Dekker gisteren gezegd op een bijeenkomst bij de Amsterdam Internet-Exchange (Ams-IX), gevestigd in Amsterdam-Centrum. Lees verder

NOS
De deelname aan de European League is hoogst onzeker geworden voor de Nederlandse volleyballers. De Europese volleybalbond CEV heeft een aanbod afgeslagen van de NOS, dat de wedstrijden van de nationale ploeg wil uitzenden in een andere vorm dan gewenst. Daardoor dreigt de ploeg van bondscoach Peter Blangé zijn titel niet te kunnen verdedigen in het Europese landentoernooi. De CEV eist dat een nationale omroep de wedstrijden van het deelnemende land rechtstreeks en integraal op tv brengt. De NOS kan of wil daar niet aan tegemoetkomen – uit journalistieke en financiële overwegingen, en met het oog op andere sporten die meer kans maken op een medaille bij de Olympische Spelen van 2008. De CEV neemt op haar beurt geen genoegen met het uitzenden van slechts samenvattingen. Lees verder

Dutchview
Het Hilversumse mediabedrijf Dutchview investeert in start-up Spotzer, een online reclamebureau dat commercials tegen zeer lage prijs gaat aanbieden. Spotzer laat duizenden goedkope commercials produceren, waarna bedrijven deze kunnen personaliseren met eigen beeld en geluid. ‘Commercialfabriek’ Spotzer lanceert in maart in Nederland. Dutchview neemt niet alleen een deel van de financiering van Spotzer voor rekening, maar heeft ook een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met Spotzer. Dutchview gaat zorg dragen voor de personalisatie van spotjes, vertelt directeur Andrew Klein van Spotzer. Lees verder

Film1
De commerciële filmzender Film1 trekt een aangekondigde gratis kijkperiode van tien dagen in. Voor de uitreiking van de Oscars, in de nacht van zondag 25 op 26 februari, wordt een uitzondering gemaakt, zo deelde een woordvoerder van de zender vrijdag mee. Lees verder

RTL
RTL heeft in Luxemburg een vernieuwde uitzendlicentie verkregen die geldig is tot en met het jaar 2020. Het verdrag is ondertekend door de Luxemburgse regering, de RT Group, CLT-UFA en het mediaconcern Bertelsmann. Door de overeenkomst zal de Luxemburgse regering in de toekomst al zijn nationale en internationale televisie en radio uitzendfrequenties ter beschikking stellen aan de RTL dochteronderneming CLT-UFA. Als tegenprestatie zal CLT-UFA allee radio en televisieprogramma’s die in het groothertogdom Luxemburg worden uitgezonden produceren en financieren. Daarnaast zullen ook alle uitzendrechten die bij deze programma’s van toepassing zijn voor rekening komen van CLT-UFA. Lees verder

BBC
De BBC experimenteert met nieuwe media. Lokale tv en radio die multimediaal worden aangeboden moeten weglopende kijkers en luisteraars vasthouden. „Lokaal nieuws gaat niet over een kat in de boom of een wedstrijd pompoenen kweken.” Andy Griffee, baas van BBC Regions, de regionale Britse publieke omroepen, wil het maar even gezegd hebben: lokaal nieuws is niet triviaal. Griffee hield gisteren de openingslezing op het vijfde congres van de stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), het verband van de dertien Nederlandse regionale omroepen. Griffee gaf een overzicht van de experimenten die BBC Regions vorig jaar heeft gehouden op het gebied van multimediale journalistiek. Lees verder

Kooi
De bewoners van De Gouden Kooi kunnen -wederom- niet van elkaar afblijven. Geen fysiek geweld dit keer, maar een ouderwetse vrijpartij. In navolging van voorgangster en vriendin Nena, heeft bewoonster Amanda nu ook het bed gedeeld met Brian. De twee beleefden, voor het oog van vele internetters, een intieme nacht samen. Dat terwijl ‘miljonair’ Amanda De Gouden Kooi als bezette vrouw betrad. Haar vriend Rogier werd het allemaal te veel, en hij besloot een pauze in te lassen. Daar heeft zijn vriendin gretig gebruik van gemaakt… Lees verder

RTLsport
Met het verwerven, vorig jaar, van de uitzendrechten van de Formule 1 en MotoGP gaat RTL nu zijn activiteiten op het gebied van auto- en motorsport uitbreiden. Zo komt de commerciële zender vanaf de eerste week van april met een eigen autosportblad: RTL GP magazine. Dit bracht RTL vrijdag naar buiten. Het glossy magazine verschijnt zes maal per jaar in een oplage van 50.000 exemplaren. De makers beloven achtergrondreportages, analyses, historie en tests van racewagens en motoren. Lees verder

RTL
De hoofdredacteur van RTL Nieuws, Harm Taselaar, ligt overhoop met de Arbeidsinspectie over het interviewen van jonge kinderen. Volgens de overheidsinstantie mogen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar niet zonder meer voor een camera verschijnen en worden geïnterviewd. Daar moet ontheffing voor worden aangevraagd. Taselaar vindt dat daardoor de persvrijheid wordt belemmerd, meldde hij vrijdag. Lees verder

GTST
Zeker twee miljoen kijkers schakelden nog maar een paar jaar geleden dagelijks in om de belevenissen van Robert, Laura, Ludo en Janine in Goede Tijden, Slechte Tijden te volgen. Tegenwoordig zijn er avonden dat Neerlands langstlopende soap amper boven een miljoen kijkers uitkomt. Dé pijler van de doordeweekse RTL-avond lijkt voor het eerst serieus scheuren te vertonen. Producent Endemol van GTST wil er niet op reageren. RTL4 meldt zich ‘op dit moment geen zorgen’ te maken. ,,Och, het is gewoon een golfbeweging,’’ zegt een RTL-woordvoerster laconiek. ,,Hoewel er nu iets minder mensen kijken dan voorheen, scoort het programma elke dag nog fantastisch.’’ Lees verder

MTV
Muziekzender MTV vormt een grote bedreiging voor de toekomst van de kerken. Daarvoor waarschuwt Sam Kobia, de secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. Kobia zei dat gisteren tijdens een bezoek aan India. Hij sprak een vergadering van de Student Christian Movement of India toe, een christelijke studentenbeweging. Volgens Kobia zouden jongeren een veel grotere rol kunnen spelen in de kerken – en daarmee ook in de oecumenische beweging – dan nu het geval is. Ze komen daar echter volgens hem niet aan toe omdat ze zo in beslag worden genomen door ”de dominante westerse cultuur, die de hele wereld overspoelt met consumentenproducten, media en vermaak”. Lees verder

Oscar
De 79e Oscar-uitreiking lijkt een grote verdeelshow te worden. Alle grote filmprijzen die worden gezien als graadmeters voor de Oscars werden de afgelopen maanden keurig opgesplitst tussen beste film-kandidaten The Queen, Little Miss Sunshine, Babel, The Departed en Letters From Iwo Jima. Lees verder

PO
De publieke omroepen haalden opgelucht adem toen het nieuwe regeerakkoord bekend werd. In Hilversum liggen de verlanglijstjes klaar. „We kunnen eindelijk van de zuurstof af.” Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, is tevreden met de paragraaf over de publieke omroep in het conceptregeerakkoord van het aanstaande kabinet. Een periode van bezuinigen is achter de rug. In de komende jaren komt er vijftig miljoen euro extra beschikbaar voor Hilversum. „Dat is geen overbodige luxe”, benadrukt Bruins Slot. „Zonder die miljoenen was 2008 een rampjaar geworden. We hebben bijna al onze financiële reserves opgestookt.” Lees verder

Overval
Opsporingsprogramma’s op de vaderlandse televisie blijken kijkers doodsbang te maken. De beelden van overvallen en gewelddadige berovingen vergroten de onveiligheidsgevoelens onder het publiek. Na afloop van uitzendingen als Opsporing Verzocht, politieberichten en programma’s op de regionale zenders als RTV Noord-Holland (Ter Plaatse) zit de angst er bij de meeste mensen goed in. Dat blijkt uit de afstudeerstudie van Menno van Gaal, student communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Lees verder

Grand Prix
RTL heeft een oplossing gevonden voor het uitzenden van reclame tijdens de Grand Prix’. Er wordt gebruik gemaakt van picture-in-picture: reclame en de Grand Prix tegelijk in één beeld. Dit nieuws heeft het televisiestation vrijdag bevestigd op een persconferentie, waarbij ook FORMULE 1 RaceReport aanwezig was. Dit is goed nieuws voor de fans die vreesden delen van de race te moeten missen omdat er ‘boodschappen’ gedaan moesten worden. Lees verder

Tv-rechten
Het is niet waarschijnlijk dat de publieke omroep een poging doet het Eredivisie-voetbal terug te krijgen als na volgend seizoen het contract van Tien afloopt. Dat zegt Ruurd Bierman van de Raad van Bestuur van de publieke omroep. ,,Binnenkort beslissen we definitief, maar we staan er financieel zo slecht voor dat meebieden op de Eredivisie niet voor de hand ligt,’’ aldus Bierman. ,,Twee jaar geleden hebben we vastgesteld dat de Champions League prioriteit heeft. De kans lijkt me niet heel groot dat we die strategie gaan wijzigen.’’ Lees verder

Baronie TV
Het was gistermiddag nog even hard aanpoten voor de mensen van Baronie TV. Meestal hebben de technici twee dagen om de boel op orde te krijgen. Omdat de kleine zaal van het Chassé donderdag nog bezet was, moest het opbouwen allemaal in een halve dag gebeuren. En tot overmaat van ramp was de verlichtingsstellage verkeerd weggezet. Lees verder

ETV
Als enige regionale omroep in Nederland heeft Omroep Flevoland nog niet heeft toegezegd om de educatieve televisieserie ‘Lees en Schrijf!’ uit te zenden. Het gaat om twaalf uitzendingen, gepresenteerd door Dieuwertje Blok, die als doel hebben om de taalvaardigheid van de kijker te vergroten. De serie wordt door de Stichting Expertisecentrum ERT.nl gratis aangeboden aan regionale omroepen. Lees verder

Factor
De slaapkamerogen van Richy scoren beter dan de prachtige stem van Anja. Bij het zien van X Factor, Sterren dansen op het IJs en Dancing on Ice moge het duidelijk zijn; of een kandidaat een ronde verder komt ligt niet alleen aan zijn of haar prestaties. Maar vooral aan of u het de kandidaat gunt. Lees verder

TV-dominee
De Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson heeft bodybuilder Philip Busch en zijn familie vorige week in een gerechtsgebouw bedreigd met de dood. Dat stelt Busch in een aangifte bij de politie van Norfolk, in de Amerikaanse staat Virginia. De bodybuilder nam in 2005 contact met Robertson op, omdat hij met behulp van diens eiwit-dieet-shake ruim 90 kilo was afgevallen. Het recept voor het dieet werd door de dominee gratis ter beschikking gesteld aan geïnteresseerden. Busch werd door Robertson overgevlogen naar Virginia Beach, waar de bodybuilder meedeed in een promotiefilmpje voor het dieet. Lees verder