Search
Close this search box.

Telegraaf-journalisten genomineerd voor prijs

De Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas zijn genomineerd voor een belangrijke journalistieke prijs vanwege hun artikelen over een lek bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Dat meldt De Telegraaf dinsdag. Omdat zij hun bron niet prijs willen geven, werden zij vorig jaar drie dagen lang gegijzeld door justitie.

De Telegraaf meldde begin vorig jaar dat staatsgeheime dossiers over de vermeende topcrimineel Mink K. in handen waren gevallen van criminelen en bij de krant bekend waren. Voormalig BVD-agent Paul H. wordt ervan verdacht dat hij de informatie heeft gelekt aan K.. Eind vorige maand werden Mos en De Haas opnieuw gehoord in de zaak tegen H., maar zij blijven zich beroepen op hun verschoningsrecht. Het enige dat Mos wilde prijsgeven is dat een bron de documenten in een plastic zak aan hem had overhandigd. De Haas zou daarbij niet aanwezig zijn geweest.

De journalistiekprijs, die op 3 april in diverse categorieën wordt uitgereikt, draagt de naam De Tegel. De naam is ontleend aan een boek van schrijver Henk Hofland. “Door bloot te leggen wat machten veelal verborgen proberen te houden, laat de journalist zien wat de betekenis van kritische en onafhankelijke media kan en moet zijn”, stellen de initiatiefnemers.

Begin volgende maand worden de genomineerden bekendgemaakt. Er worden negen Tegels toegekend. Ieder type medium (dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia) kent drie prijzen, in de categorieën ‘nieuws’, ‘achtergrond’ en ’talent’. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten