Headlines uit de krant: donderdag 29 maart (1)

Muziekmaatschappij EMI heeft een akkoord gesloten met mediaconcern Bertelsmann over een jarenlange ruzie over Napster. Details van de schikking zijn niet bekendgemaakt, volgens The Financial Times. EMI-directeur Eric Nicoli liet alleen weten dat hij erg tevreden is met de schikking.

Hij benadrukte echter wel dat de schikking geen schuldbekentenis is van Bertelsmann. De rechtszaken tegen Bertelsmann stammen nog uit de tijd dat het Duitse concern eigenaar was van Napster. Het bedrijf kampt nu nog met problemen vanwege het schenden van auteursrechten door Napster-gebruikers. Lees verder

Belspel-del
“Ik moet nu echt weg, ik heb eigenlijk geen tijd meer, maar de prijs moet er uit. Het komt nu echt op jou aan, ik weet dat ik het je niet makkelijk maak, maar ga ervoor! Concentreer je. Het is laat, het is moeilijk, maak desnoods je partner wakker. Als je het goed hebt kunnen jullie morgen nog naar het reisbureau en dan vind je partner het echt niet meer zo erg dat je hem hebt wakker gemaakt. Wacht niet te lang, ik geef je nog een letter cadeau. Het kan nu nog, het kán nog! Niet opgeven, het kan nog steeds. Niet twijfelen. Nog twintig seconden, je kan nu nog rennen naar je telefoon.” “Jongens wat is er aan de hand… wat… ja, nee ik denk ook dat-ie heel erg moeilijk is. De tijd is om, niemand heeft nog gebeld. Ik gooi die lijn nog een keer helemaal open, extra gunstig. Misschien is dit jouw moment wel. Ik wacht nu gewoon op een winnaar. Ik sta hier nog maar heel eventjes en ik moet nu echt weg, ik ga zo van zender. Niet treuzelen. Waar blijf jij. De lijn is nog steeds extra gunstig. Het wordt nu echt spannend.” Lees verder

SBS6
Op de valreep heeft SBS6 de uitzendrechten van de Champcars Worldseries weten te bemachtigen. Volgende week maakt de zender meer bekend over de programma-invulling. FORMULE 1 RaceReport kan echter al melden dat Jack Plooij betrokken is bij de verslaggeving. Jack Plooij wist al langer dat de zender bezig was om de uitzendrechten te bemachtigen. Dat was ook de reden dat hij niet zo rouwig was, toen bekend werd dat Allard Kalff zijn positie bij de Formule 1-uitzendigen op RTL in zou nemen. Plooij mag naar Amerika, naar de Champcars World Series. De tandarts wordt daar herenigd met oud Formule 1-coureur Robert Doornbos die voor de renstal van Paul Stoddart, een andere oude bekende, zal uitkomen. Lees verder

Cyrte
Cyrte, de investeringsmaatschappij van John de Mol, heeft een belang genomen in Telegraaf Media Groep. Drie gepolste analisten denken dat het in eerste instantie om een financiële belegging gaat. De fantasie over een strategisch getint belang drijft echter de koers flink op: TMG wint ruim 5%. Mariska Douwens van Fortis gaat er vanuit dat het om een puur financiële participatie gaat. “Voornamelijk door de ambitieuze doelstellingen die bij de jaarcijfers zijn neergelegd. Dat zou een aanleiding kunnen zijn om nu in te stappen.” TMG formuleerde voor de eerste keer doelstellingen voor de rendementen voor verschillende bedrijfsonderdelen. Voor print moet dat in 2009 naar 15% en voor digitaal naar 30%. Lees verder

Radiokanalen
We schijnen in onze archieven zelfs nog onbekende opnames van U2 te hebben van toen de band nog helemaal niet bekend was.” Maarten Siffels van KRO Internet vertelt over de aanstaande lancering van thematische ‘radiozenders’, met uitzendingen van hooguit een uur. De omroep zoekt nieuwe wegen om, buiten de traditionele kanalen om, zijn 80 jaar oude audioarchieven te ontsluiten. Dat zei creatief hoofd Siffels gisteren tijdens een dagcongres van Surfnet. Vanaf het begin van komende zomer verschijnen nieuwe vormen van internetradio. Althans, nieuw voor de KRO. De omroep gaat actief werk maken van het afstoffen en digitaliseren van zijn radioarchieven en wil het materiaal op gethematiseerd ontsluiten. Een of enkele keren per maand verschijnen nieuwe producties. Lees verder

Hoofdredacteur
Oud-hoofdredacteur van deze krant Leen van Rij is zaterdagmorgen op 79-jarige leeftijd in Zwolle overleden. Hij stond bekend als ‘een heer’. Leendert Marinus van Rij heeft vanaf 1965 vele jaren de leiding gehad over de redactie van de Zwolse Courant, waaronder de Flevolandse edities van ‘de Zwolse’, die in de polder onder meer de titel Dagblad Flevoland droeg. Van Rij manifesteerde zich als een integer journalist en een betrokken hoofdredacteur. Op 62 – jarige leeftijd ging hij in 1990 met de vut. Lees verder

Nickelodeon
De regisseur van het jeugdmagazine Supernick, elke woensdagmiddag op jeugdzender Nickelodeon, houdt zijn bordje met ‘juichen’ omhoog. Een schoolklas reageert direct. De uitzending voor vandaag is zojuist opgenomen. Alleen de verschillende aankondigingfilmpjes moeten nog worden gemaakt. Lees verder

RTL7
Er was veel onvrede over het advies van de Amsterdamse programmaraad om RTL 7 te schrappen. De toekomst van de zestig programmaraden in Nederland is onzeker. Niet meer het cynische voetbalcommentaar van Johan Derksen in Voetbal Insite. Niet het laatste beursnieuws van RTLZ. En op zondagmiddag geen razende bolides van de Formule 1. Het advies van de Algemene Programma Raad ( APR) in Amsterdam om RTL 7, dat deze drie programma’s uitzendt, uit het zenderpakket te halen, leidde vorige week tot veel protest. De Partij voor de Vrijheid stelde Kamervragen aan minister Plasterk over het advies om de RTL-zender te vervangen door de Arabischtalige zender Rotana Music Europe ( RME). Op het internetforum van de programmaraad plaatsten tientallen mensen boze reacties. Lees verder

Frans
Gastpresentaties verzorgde hij wel eerder, maar per 3 april is rapper Lange Frans voor het eerst te zien als vaste presentator van een tv-programma. Dan tekent hij samen met Karlein Nolet voor de presentatie van het Veronica-programma My Best Friends (21.40 uur). Lees verder

Journalisten
De Nederlandse ambassade in Moskou zal het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken opheldering vragen over de behandeling van twee Nederlandse journalisten die afgelopen weekeinde in Nizjni Novgorod zijn opgepakt. Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Lees verder

PCM-dagbladen
De landelijke PCM-dagbladen de Volkskrant en NRC Handelsblad verschijnen binnenkort ook op elektronisch papier. Dit gebeurt via een technologie die is ontwikkeld door een voormalig bedrijf van Philips, iRex Technologies. Beide partijen zijn een samenwerking aangegaan, zei directeur Hans Brons van iRex woensdag. Brons bevestigde daarmee berichtgeving van het weekblad FEM Business. Lees verder