Search
Close this search box.

Veel aandacht voor belspelletjes in Netwerk

Belspelletjes op de commerciële televisie liggen onder vuur. Het ministerie van Justitie heeft maandag bevestigd dat het onlangs aangifte gedaan tegen twee aanbieders van deze spellen. Justitie vindt dat ze de regels overtreden. Afgelopen donderdag gaf het tv-programma Netwerk veel aandacht aan de irritante belspelletjes.

Te gast was de 65 jarige Jef Roberts die een zware strijd voert tegen de belspelletjes. Hij verzamelt veel bewijzen van “bedrog en manipulatie”.

Ook had Netwerk interviews met Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie en Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP. Als het aan hem ligt worden de spelletjes helemaal verboden. Deze uitzending is nogmaals te bekijken via de website van Netwerk.

Uitleg en gedragscode
De aangiften tegen de aanbieders van call-tv vloeiden voort uit vele klachten bij het projectbureau kansspelen van het ministerie. Volgens een woordvoerder worden de regels van de gedragscode promotionele kansspelen overtreden. In de code, die in 2006 werd ingesteld, staat dat kansspelen alleen mogen worden georganiseerd als ze een promotioneel karakter hebben, zoals een fabrikant die zijn nieuwe product mag promoten door middel van een spelletje. Ook staat er dat belspellen niet misleidend en onvolledig mogen zijn en dat ze geen valse verwachtingen bij deelnemers mogen wekken.

Telefoontje
Critici achten de kans om een grote prijs te winnen zeer klein. Het wordt de deelnemers die willen reageren moeilijk gemaakt, omdat de computer de mensen tegenhoudt. Bellers moeten namelijk eerst een code raden om kans te maken op het geld. Aan het telefoontje, dat maximaal 60 cent kost, verdient de zender geld. Naar verluidt gaan er miljoenen euro’s in om. De zenders willen uit concurrentieoverwegingen niet vertellen wat ze aan deze spelletjes verdienen.

Fictieve winnaars
Niet alleen in Nederland liggen de belspelletjes onder vuur. In Groot-Brittannië kwam Endemol vorige week in het nieuws, omdat een belprogramma de kijkers op een bedrieglijke wijze zou hebben aangemoedigd om mee te doen. Ze erkenden dat de winnaars in de uitzending fictieve personen waren. De Britse justitie overweegt om de onrechtmatigheden te onderzoeken.

Geen aanklachten
RTL die zelf een aantal belspelletjes aanbiedt, laat via een woordvoerder weten, dat ze geen recente aanklachten hebben ontvangen. Daarnaast voeren ze regelmatig overleg met de overheid over deze programma’s. Andere zenders zeggen ook geen aanklachten te hebben gekregen. De gedragscode wordt dit voorjaar geëvalueerd. [Radio.NL/Netwerk]

Gerelateerde berichten