Headlines uit de krant: vrijdag 20 april

De consequenties voor de RTL Group van een eventuele aankoop van Tien zullen zich op veel terreinen doen voelen. Circa één maand geleden lekte uit dat John de Mol hard bezig is ‘zijn’ zender Tien te verkopen. Woensdag meldde het Algemeen Dagblad de haar bekende details van een mogelijke verkoop aan RTL. Officieel ontkent noch bevestigt Talpa Media Holding de berichten. Het beursgenoteerde RTL Group SA, waar RTL Nederland onderdeel van is en die bij bepaalde strategische ontwikkelingen een meldingsplicht heeft, geeft geen commentaar.

Welingelichte kringen melden dat gesprekken met meerdere partijen nog steeds gaande zijn. Maar RTL Nederland is het meest kansrijk. SBS Broadcasting en KPN worden ook genoemd, maar lijken niet echt in de ‘picture’ te staan. Gesprekken met SBS Broadcasting BV lijken officieel aan de orde, maar de realiteit is dat, doordat de internationale ‘moeder’ SBS Broadcasting SARL door eigenaren KKR en Permira dit jaar worden ondergebracht bij het in Duitsland gevestigde ProSiebenSat.1 Media AG, er geen rol van betekenis voor De Mol is weggelegd. Bovendien vindt SBS de te betalen prijs te hoog. De televisie-omzet van RTL 4, RTL 5 en RTL 7 daalde in 2006 met 9,7 miljoen euro naar 324,1 miljoen euro; dankzij de interactieve (belspellen!) en nieuwe media-omzet steeg de totale omzet wel. Dankzij intensieve kostenbesparing en het beëindigen van radio-activiteiten wist RTL haar resultaat te verbeteren. Maar de resultaten staan hevig onder druk, met name door de teruggaande televisie-omzetten. Lees verder

Elsevier
De Amsterdamse Hells Angels doen aangifte van smaad dan wel laster tegen Elsevier wegens een publicatie op de website van het weekblad. In het stuk staat dat de aanslag op de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp mogelijk het werk van de Hells Angels is. Deze aanslag vond plaats vlak vóór aanvang van het proces tegen Willem Holleeder op 2 april. Elsevier heeft het bericht woensdagmiddag gerectificeerd. Volgens ,,een bron dicht bij het onderzoek” is de granaat die het gebouw raakte van het zelfde type als munitie die de politie eerder bij een inval in het Amsterdamse clubhuis heeft gevonden, aldus Elsevier in het gewraakte bericht. Lees verder

Nieuwsbladjournalistiek
Sergio Boutkan en Arnold van der Heijden hebben de NNP-Prijs Nieuwsbladjournalistiek gewonnen. De twee schreven een serie verhalen in Weekblad Arena over stembusfraude in het district Compostella in het Brabantse Zeeland. Dat maakte de NNP, de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia donderdagavond bekend. Het stuk ,,getuigde van lef en kritische zin, het werd indringend gevolgd tot en met de totale deconfiture van het raadslid”, aldus de jury die bestond uit Joop Atsma, Jeroen Wielaert en Hermen Overweg. Lees verder

Volkskrant
De Rijksrecherche heeft hoofdredacteur Pieter Broertjes en verslaggever Jan Hoedeman van de Volkskrant verhoord. Reden hiervoor zijn publicaties over vermeende martelingen door het Nederlandse leger in de Irakese provincie Al Muthanna in 2003. Dat meldde het vakblad De Journalist donderdag. De Rijksrecherche heeft Broertjes en Hoedeman gevraagd de bronnen te noemen van staatsgeheime informatie waarover zij beschikken. Beiden beriepen zich op het verschoningsrecht. Lees verder

PCM
De vertegenwoordigers van het personeel van PCM Uitgevers hebben ruzie. De leden van de ondernemingsraad van de divisie landelijke dagbladen – met onder andere vertegenwoordigers van de redacties van NRC Handelsblad en de Volkskrant – stappen uit de centrale ondernemingsraad (COR). Lees verder

Privé
Tijdschrift Privé moet een rectificatie plaatsen over de vermeende geldnood van de kliniek van Connie – Vanessa – Breukhoven. Ook moeten hoofdredacteur Evert Santegoeds en de Telegraaf Media Groep Hans en Connie Breukhoven een schadevergoeding betalen. Lees verder

Regionaal
De marathon van Enschede wordt niet live uitgezonden door TV Oost. Er worden rond de finish wel beelden getoond, dankzij opnames van VECT. Het lukte de Overijsselse zender niet om de benodigde 10.000 euro bij elkaar te krijgen. ,,Heel jammer”, aldus een teleurgestelde Mark Pastoor, voorzitter van de marathon. “We hebben in januari met TV Oost een gesprek gehad over de mogelijkheden tot het uitzenden van een live-reportage. In twee maanden werd slechts één kandidaatsponsor benaderd, maar die bleek uiteindelijk niet geïnteresseerd. Wij wisten dit niet, anders hadden we zelf nog een aantal relaties kunnen benaderen om een uitzending mogelijk te maken.” Lees verder

Engeland
In Londen moeten gratis kranten gaan betalen voor hun belasting van het milieu. Ze krijgen een forse rekening gepresenteerd voor hun bijdrage aan het vuil in de stad. Dat bericht onder meer de BBC. De Westminster City Council, het bestuur van het stadscentrum van Londen, wil meer geld zien van de uitgevers vanwege de 1.000 ton extra aan papier die ze jaarlijks moet opruimen als gevolg van de gratis krantenstrijd. De strijd vindt vooral plaats tussen de London Lite and Thelondonpaper. Lees verder

IKON
De IKON moet ‘vanuit de protestants-christelijke identiteit meer geprofileerd inspelen op de hernieuwde belangstelling voor levensbeschouwing en religie’. Dat besloot de synode van de Protestantse Kerk in Nederland donderdag tijdens een vergadering in Lunteren. Tijdens de vergadering besprak de synode het discussiestuk van de Beraadgroep IKON, die de verhouding tussen de kerk en de omroep onder de loep heeft gehouden. In zijn rapport dringt de beraadgroep aan op een meer missionair en protestants geluid in de programmering van de IKON. Veel synodeleden spraken hun waardering uit voor de ‘creatieve inzet en vernieuwingsdrang’ van de IKON, zowel op radio en televisie als op internet. ”De IKON wil graag blikverruimend en grensverleggend zijn”, stelde ds. H. Veldhuis. ”Maar waarom is het dan zo moeilijk de relatie van de omroep met de onze kerk zichtbaar te maken in de programmering? Klopt het dat de PKN, vanuit media-oogpunt, niet interessant is?” Lees verder

Er is al vaker op MediaPages geschreven over de luistercijfers van de zeezenders. Hans Knot duikt wederom in deze materie en gaat met name dieper in op de luistercijfers van Radio Caroline in 1973 en Radio Monique, Radio Caroline en Laser 558 in 1985. Hans gaat hierbij o.a. in op de advertentie acquisitie van Radio Caroline in 1973 met o.a. Dennis King. En Walter Simons (foto) reageert op de luistercijfers van Radio Monique in 1985. Lees verder