Search
Close this search box.

Global Radio koopt Engelse Chrysalis Radio

Mediagroep Chrysalis heeft haar radiotak verkocht aan een investeringsmaatschappij genaamd Global Radio. Laatstgenoemde zal £170 miljoen (ruim 252 miljoen euro) betalen voor ‘Chrysalis Radio’, waartoe ondermeer de radiostations Heart en LBC behoren. Met de verkoop komt een einde aan enkele weken van speculaties en geruchten over de verkoop.

Dat Chrysalis haar radiotak zou gaan verkopen was al enigszins bekend. In februari maakte het mediaconcern namelijk al bekend dat dit mogelijk tot de toekomststrategie behoorde van Chrysalis. Daarnaast kampt Chrysalis Radio, net als diverse andere radioconcerns in het Verenigd Koninkrijk, al enige jaren met teruglopende reclameomzetten. Het eerste half jaar van 2007 daalde de omzet van Chrysalis Radio met bijna 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Tevens was kort daarvoor een poging van Chrysalis om de radiotak van de Guardian Media Group (Smooth Radio, Century FM en Real Radio) over te kopen mislukt.

Enkele weken geleden ontstonden de eerste geruchten dat Chrysalis in gesprek was met een privé investeringsmaatschappij over de verkoop van de radiotak. Afgelopen maandag is bekend gemaakt dat er een akkoord is bereikt. Investeringsmaatschappij Global Radio neemt Chrysalis Radio over voor £170 miljoen (ruim 252 miljoen euro). Achter Global Radio gaan Ierse magnaten als JP McManus, John Magnier en Dermot Desmond schuil. Het bedrijf wordt momenteel geleidt door voormalig ITV-chef Charles Allen.

Door de verkoop van Chrysalis Radio zal Richard Huntingford, directeur van het mediaconcern Chrysalis, later dit jaar zijn functie neerleggen. Phil Riley, directeur van Chrysalis Radio, zal vermoedelijk een andere rol krijgen.

Tot Chrysalis Radio behoren momenteel negen analoge radiostations, waaronder de popzender Heart (Londen, Birmingham en Nothingham), het Galaxy-netwerk (Birmingham, Manchester, Yorkshire en het noordoosten van Engeland), de praatzender LBC 97.3 alsmede LBC News 1152 in Londen. Laatstgenoemde zal binnenkort haar naam wijzigen in Sky News Radio. Daarnaast heeft Chrysalis Radio nog een flink aandeel in een aantal regionale DAB-multiplexen. Hierop is het concern actief met de rockzender The Arrow en de popzender Heart Digital. [RS/Radio.NL]