Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opnieuw oorlog in Brusselse ether

Oude tijden lijken te herleven in Brussel. Volgens ‘Radiovisie’ hebben een flink aantal lokale radiostations in de Belgische hoofdstad het met elkaar aan de stok en dat leidt tot een flinke chaos in de ether. Sommige stations schromen daarbij zelfs niet om de frequentie van de concurrent letterlijk te kapen of het vermogen zover op te voeren dat naburige radiostations er hinder van ondervinden.

Tot voorkort waren in Brussel op de frequentie 100.3 FM de uitzendingen van de urbanzender Jet FM, voorheen Bel FM, te horen. Helaas kreeg de zender het aan de stok met Radio Nostalgie, dat op een nabijgelegen frequentie uitzend. Noodgedwongen verlaagde Jet FM dan ook haar vermogen. En vooral dat laatste was koren op de molen van de Arabische zender Radio Al Manar. Officieel zendt deze zender uit op 106.8 FM, maar al enige tijd probeert het station haar dekking flink te vergroten.

In eerste instantie probeerde Al Manar om Gold FM van haar frequentie 95.8 FM te verjagen, maar dit mislukte. Nu is Jet FM het slachtoffer geworden van de expansiedrift van Al Manar, dat haar uitzendingen verplaatst heeft naar de frequentie 100.3 FM. Doordat het vermogen van Al Manar flink hoger is dan Jet FM, heeft laatstgenoemde het onderspit moeten delven. Jet FM heeft daarop de frequentie van Gold FM (95.8) overgenomen. Op de voormalige frequentie van Al Manar (106.8 FM) is nu het programma van Medi 1 opgedoken.

Ook elders op de FM-band vechten diverse radiostations letterlijk om de gunst van de luisteraar. Zo besloot het Turkse Radio Anatolya opeens de frequentie 87.5 FM te gaan gebruiken. Dit tot groot ongenoegen van het alternatieve Air Libre dat op 87.7 FM uitzendt. Daarnaast heeft ook het multiculturele Chekkafi haar vermogen op de frequentie 88.0 FM flink opgevoerd. Op de frequentie 94.9 dook eerst plotseling het radiostation Zone 80 uit Luik op, dat inmiddels alweer plaats heeft gemaakt voor Foorire FM.

Het blijft opmerkelijk dat de Belgische overheid niet ingrijpt bij deze wanorde. Zeker omdat enkele andere radiostations uit naburige gemeenten hinder ondervinden van deze radio-oorlog. Zo zorgt het te hoge vermogen van Al Manar op 100.3 FM voor problemen met het ontvangst van VRT Radio 2 in Vlaams Brabant (100.1 FM). Daarnaast zorgt de oorlog tussen Radio Anatolya en Air Libre voor storingen bij Spits FM (87.8 FM) uit Opwijk, ten noordwesten van Brussel. Ongetwijfeld zal de taalgrens weer één van de boosdoeners zijn dat er niet opgetreden wordt tegen deze piraterij, want moet nu het BIPT (Vlaanderen) of de CSA (Wallonië) actie gaan ondernemen? Een soortgelijk probleem ontstond ook in 2005 toen het multiculturele Contact Inter besloot om de frequentie (88.8 FM) van Pure FM, de jongerenzender van de RTBF, te kapen. Ook toen maakten beide instanties geen haast om in te grijpen.

Met de huidige radio-oorlog die momenteel gevoerd wordt in Brussel lijken oude tijden te herleven. In de jaren ’80 vonden met de opmars van de vrije radiostations soortgelijke praktijken plaats. Tevens werden toen regelmatig studio’s gesaboteerd en zendkabels doorgesneden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten