Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Programma verdwijnt na rel rond bommen [Update]

Jongerenzender 101 haalt het programma Fladaboem, waarin zelfgemaakte explosieven tot ontploffing worden gebracht, van de buis. Dat laat het hoofd van de zender, Paul van Keulen, dinsdag weten. Maandag zijn twee medewerkers van het digitale themakanaal opgepakt omdat ze twee zogenoemde croftybommen wilden laten ontploffen naast het gebouw van BNN in Hilversum.

De programmamakers, Amsterdammers van 22 en 24 jaar, brachten de nacht in de cel door en werden dinsdag gehoord door de politie. Vervolgens werden ze vrijgelaten. Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet wapens en munitie, meldt een woordvoerder van de politie. Of ze voor de rechter komen, wordt na verder onderzoek bepaald.

101 van BNN
Het jongerenkanaal 101 is onderdeel van de Publieke Omroep, maar volgens de eigen website vooral van BNN. In het programma Fladaboem, dat zo’n vijf minuten duurt, worden explosieven gemaakt van huishoudelijke artikelen. Ze worden vervolgens tot ontploffing gebracht. Normaliter gebeurt dit volgens Van Keulen in een half gesloten ruimte in Hilversum, maar maandag zijn de programmamakers uitgeweken naar een braakliggend terrein. De politie pakte de twee programmamakers op voordat ze de croftybommen konden laten ontploffen. De Explosieven Opruimingsdienst bracht de bommen vervolgens gecontroleerd tot ontploffing.

Van Keulen stelt absoluut niet blij te zijn met de actie. Hij haalt het programma van de buis. “Ik denk dat dat je dit niet meer moet doen”, zegt hij dinsdag. Op maatregelen tegen de betrokken medewerkers meldt hij zich nog te beraden. Een woordvoerder van BNN zei maandag dat de omroep niets met het incident te maken heeft. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten