Zoeken
Sluit dit zoekvak.

RTL en Tien samen: wat gaat er wel en niet mee?

Het is inmiddels bekend dat RTL Nederland zowel televisiezender Tien als Radio 538 overneemt van mediatycoon en miljardairJohn de Mol. Maar wat zijn de gevolgen voor de programma’s van Tien? Het is zeker dat het Eredivisievoetbal komend seizoen te zien zal zijn op RTL 4, waardoor het RTL Nieuws op zondag uit moet wijken naar RTL 7. Linda de Mol gaat programma’s maken voor RTL, zoals Miljoenenjacht dat op 18 november van start gaat.

Er zijn echter ook nog een heleboel dingen onzeker, hoewel RTL-baas Fons van Westerloo al wel flink wat heeft laten doorschemeren. Zo wil hij Beau van Erven Dorens graag terug laten keren op het oude nest, maar dan wel als presentator van Deal Or No Deal op RTL 5. Ook zou hij graag Joling en Gordon over de Vloer, Expeditie Robinson en Voetbalvrouwen verwelkomen op één van zijn zenders. Het probleem dat hierbij speelt is dat hij zal moeten onderhandelen met de presentatoren van Tien, omdat die niet overgenomen worden.

Gouden Kooi
De Gouden Kooi zal wel meegaan, maar eigenlijk alleen maar zodat John de Mol het format kan verkopen aan het buitenland. Mogelijk gaat het programma flink gekuist worden omdat er nu regelmatig grof taalgebruik te horen is, er veelvuldig de liefde wordt bedreven en er heen en weer getreiterd wordt.

Jack Spijkerman
Het zijn onzekere tijden voor Jack Spijkerman, want of zijn Koppensnellers meegaat is niet duidelijk. Wel plaatste producent IdtV onlangs een vacature waarin er gezegd werd dat het programma bij RTL zou worden uitgezonden.

Er gaan geruchten dat Caroline Tensen samen met het programma 1 Tegen 100 naar de NCRV verhuist. Voor die omroep zou Tensen sowieso al een programma gaan presenteren in het najaar en mogelijk stapt ze nu dan helemaal over. Als het programma meegaat zou dat op zich verrassend zijn, omdat de andere programma’s van de Postcode Loterij (Deal Or No Deal en Miljoenenjacht) wel naar RTL gaan. Alleen de toekomst van het tv-programma ‘1 Miljoen Wat’, gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz, is nog niet duidelijk.

Sportzender
Vooralsnog lijkt het erop dat RTL geen echte sportzender zal beginnen, maar desalniettemin wil Van Westerloo wel graag alle sportpresentatoren overnemen. Volgens hem zendt zijn bedrijf nu al zoveel sport uit dat ze allemaal aan het werk kunnen. Het gaat dan om Jan Joost van Gangelen, Humberto Tan en Wilfred Genee. Die laatste zou niet terug mogen komen bij RTL na een eerder vertrek, maar dat weerspreekt Van Westerloo.

Directie
De positie van programmadirecteur van RTL 4 is ook nog vacant. Wim ter Laak verliet die positie vorige week, maar een opvolger is nog niet bekend. Mogelijk zet Fons van Westerloo hier zijn zoon Remko van Westerloo neer, die ook verantwoordelijk was voor de programmering van Talpa en Tien. Daarvoor was hij succesvol bij NET 5, ook al onder de vleugels van zijn vader.

Vierde zender
RTL Nederland is ook van plan om een vierde zender te beginnen. De nieuwe tv-zender, die een vrouwelijk karakter krijgt, moet vooral nieuwe dingen gaan uitproberen en zal volgens Van Westerlooo in plaats van Tien komen. De zender Tien blijft voorlopig uitzenden zoals gebruikelijk. Op 26 juli geeft RTL Nederland een perspresentatie, waarbij meer duidelijk moet worden.

Onderzoek
Uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Editie NL blijkt dat 64 procent van de Nederlandse televisiekijkers niet rouwig is om het verdwijnen van Tien. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 72 procent meent dat John de Mol gefaald heeft. Programma’s als ‘Joling en Gordon over de vloer’ en Deal or no Deal wil de kijker graag terugzien. De Gouden Kooi mag snel van de buis verdwijnen. [Radiowereld.NL]

– Zie ook: Clairy Polak praat hier in een interview met John de Mol in Nova.

– Beluister hier een interview (mp3) bij ‘Met het oog op morgen op’ op Radio 1 met Fons van Westerloo van RTL Nederland en Ruud Bierman van de Publieke Omroep. (vanaf 15.30 minuten)

– Beluister hier Fons van Westerloo bij Edwin Evers op Radio 538.