Zoek
Sluit dit zoekvak.

De geschiedenis van Caz [Update]

Caz zendt sinds 1 juli alleen nog maar uit via de kabel, Digitenne en satelliet. In medialand gaat het gerucht dat eigenaar Arrow op korte termijn de stekker uit het station gaat trekken, waardoor er definitief een einde komt aan het anderhalf jaar durende leven van Caz. Ad Ossendrijver van Arrow ontkent dit. Caz gaat gewoon door, maar wel in een afgeslankte versie. Radio.NL zette alvast de geschiedenis van het station op een rijtje. Overigens is het aan te raden om de podcast bij dit artikel te downloaden, aangezien daarin ook fragmenten verwerkt zitten.

18 april 2006, dat was de dag waarop Yorin FM plaats maakte voor Caz. Een paar maanden eerder had SBS het noodlijdende Yorin FM overgenomen van RTL Nederland, dat van haar radiotak afwilde.

Ochtendjock Jeroen Kijk in de Vegte mocht de aftrap verrichten. Caz moest een popzender worden met iets meer nadruk op urban.

Daarnaast moest het station ook maatschappelijk geëngageerd worden, wat naar voren zou komen door langere spreektijd voor de jocks. De DJ-ploeg bestond voor een deel uit ex-Yorin FM’ers, zoals Albert-Jan Sluis, Peter van den Hurk, Timur Perlin en Marisa Heutink. Er werden ook nieuwe mensen aangetrokken, zoals Marc de Hond en Rinse Blanksma van 3FM en Jurjen Gofers van Radio 538.

Ook is er ruimte voor nieuw talent, zo blijkt uit de aannames van Stefan de Groot en Joey Hereman. De directeur van Caz is Gerard Timmer, die eerder succesvol was als opvolger van Bart de Graaff bij BNN. Robert Feller wordt programmadirecteur.

Tijdens de uitreiking van de Marconi Awards is Caz samen met 3FM en Radio 538 de grote winnaar. Timur Perlin wordt uitgeroepen tot het grootste talent, terwijl de iCaz Party van Albert-Jan Sluis het meest innovatief blijkt te zijn. Met de luistercijfers van de zender gaat het niet lekker. Yorin FM eindigde rond de tweeënhalf procent en Caz zakt terug naar de anderhalf procent. Op zich is dat begrijpelijk voor een nieuwe zender, maar zo rond de jaarwisseling besluit het management om de eerste aanpassingen te maken. Het format wordt iets veranderd en de slogan wordt gewijzigd van ‘Choose Life, Choose Music’ in ‘Your Hits, More Music’. Daarnaast verdween Marisa Heutink van de zender, waarom werd nooit echt duidelijk. Stefan de Groot verlaat het station ook en zal even later bij Radio 538 aan de slag gaan. Er komen ook DJ’s bij, namelijk Koen van Huijgevoort van RTL FM en Ferry van der Heijden.

De wijzigingen zorgen voor een stijging van het marktaandeel, maar boven de twee procent komt het niet uit. Als de luistercijfers niet omhoog willen, dan moet er maar op een andere manier geld binnen gaan komen. Er wordt geëxperimenteerd met belspelletjes op de radio, iets dat daarvoor enkel op de televisie werd gedaan. Een paar weken later stapt directeur Gerard Timmer op, want hij is ontevreden met het beleid zoals eigenaar SBS dat voorschrijft. Er worden wederom nieuwe jocks aangetrokken, namelijk Maurice Verschuuren van Slam FM en DJ Jean van Radio 538. Dat was op zich geen slecht idee want de mixprogramma’s van Caz waren eigenlijk zo’n beetje de enige programma’s die echt enige populariteit genoten. Met name de podcazs werden gretig gedownload. De ‘Welcome To Your Weekend Mix’ was zelfs even de best gedownloade podcast van Nederland.

Vlak daarna stappen er twee DJ’s op. De eerste is Timur Perlin die de middagshow van Caz voor zijn rekening nam. Even daarvoor had zijn programma de ondertitel ‘De meer muziek middagshow’ meegekregen, terwijl hij bekend staat om zijn wat langere spreeks. Ook Marc de Hond verlaat ontevreden de zender, omdat hij zich net als Timur niet kan vinden in het nieuwe beleid. Beide heren hebben nog geen nieuw werk.

Caz zegt op zoek te gaan naar een nieuwe invulling voor de vrijgekomen tijdsslots, maar dat blijkt niet meer nodig. Op 21 juni 2007 wordt namelijk bekend dat Caz in handen komt van Arrow. Dit betekent dat per 1 juli Arrow Classic Rock landelijk te ontvangen is via de FM, terwijl Caz verhuist naar de kabel. Ad Ossendrijver vertelt dat het radiostation in de toekomst in een afgeslankte versie verder gaat waardoor mogelijke enkele medewerkers op straat komen te staan. Caz heeft in de ether uiteindelijk maar anderhalf jaar bestaan en was net als haar voorganger Yorin FM niet succesvol. Zal het Arrow eindelijk gaan lukken om een winstmakende zender uit te laten zenden op dit vervloekte kavel?