Search
Close this search box.

‘TV-journalist uit Gaza vraagt asiel aan in Noorwegen’

Een journalist van de televisiezender Al-Arabiya uit de Gazastrook heeft asiel aangevraagd in Noorwegen omdat zijn vrouw en kinderen zijn bedreigd vanwege zijn werk. Dat heeft de Noorse staatsomroep NRK zondag gemeld. Het Noorse ministerie van buitenlandse zaken kon de aanvraag van de televisiejournalist Saif el-Deen Shahin nog niet bevestigen.

In de Gazastrook heeft de fundamentalistische islamitische beweging Hamas de macht na gevechten met de Fatah-groep van de Palestijnse president Mahmoud Abbas overgenomen. In de maanden die aan de machtsovername voorafgingen heeft Hamas de zender Al-Arabiya verweten op de hand van Abbas te zijn.

Shahin zegt dat maar 10 procent van de journalisten in Gaza zijn vak durft uit te oefenen. ,,De rest is gestopt met werken vanwege druk en angst”, zegt hij op de website van NRK. Al-Arabiya en de Palestijnse journalistenvakbond zeiden niet op de hoogte te zijn van bedreigingen aan het adres van Shahin. Volgens Al-Arabiya had Shahin 6 juni verlof aangevraagd omdat zijn dochtertje een medische behandeling moest ondergaan in Noorwegen. [Novum/Radio.NL]