Zoek
Sluit dit zoekvak.

UPC: klachten over verdwijnen WDR4 en BBC3 ‘onzinnig’

Met het verwijderen van WDR4 en BBC Radio 3 van de Rotterdamse kabel is een storm van protest ontstaan door vooral oudere luisteraars en liefhebbers van Klassiek, Easy Listening en Schlagers. Het aanbod van dergelijke muziek is drastisch ingeperkt met het inruilen van de zenders voor Studio Brussel en Wereldstad Radio. UPC noemt de klachten tegenover het Algemeen Dagblad echter onzinnig, wijst op luisteronderzoeken en legt de verantwoording verder bij de programmaraad. Met haar opmerkingen laat het bedrijf wederom een totaal klantonvriendelijke houding zien en negeert volledig de wensen van een grote groep trouwe klanten.

In de adviezen van de programmaraad stond BBC Radio 3 net buiten het wettelijke deel van het advies van 25 kanalen maar wel alle jaren al op die plek tot ieders tevredenheid. WDR4 was geheel nooit geadviseerd door de programmaraad. UPC stelt in het AD dat er ‘altijd een groepje is dat niet tevreden is’ en dat een tekort aan easy listening en klassiek ‘onzinnig is’.

Een blik op het radio-aanbod van 40 zenders in Rotterdam leert dat er naast de wettelijke verplichte Radio 4 en VRT Klara maar één andere klassieke zender, te weten WDR-3, wordt verspreidt en daarnaast ook het commerciële Classic FM.

Geen Easy Listening meer zonder WDR4
Op gebied van Easy Listening wordt naast het wettelijk verplichte Radio 2 en Radio 5 geen enkel programma uitgezonden via de Rotterdamse kabel dat het genre biedt. Immers zijn alle zenders die Easy listening bieden niet of niet meer te ontvangen op de Rotterdamse kabel. De afgelopen jaren zijn VRT Radio 2, BBC Radio 2, WDR-4 en Radio 227 immers stuk voor stuk verdwenen. Uitsluitend de RANO ziekenomroep kan nog worden aangemerkt als interessant voor oudere luisteraars. Ter vergelijking is in de regio Zuid-Holland-Zuid dat aan Rotterdam grenst wel redelijk aanbod in dit genre met WDR-4, VRT Radio 2 en Radio Moonlight. Overigens is intussen ook in de regio Rijnmond en juist ook Hilversum een storm van protest losgebarsten na het verwijderen van WDR4. Ook Radio.NL krijgt inmiddels diverse klachten binnen van luisteraars die niet weten waar ze moeten klagen.

Internet of Satelliet?
Overigens zijn er wel alternatieven. Zo is het naast satellietontvangst ook mogelijk om via internet naar BBC Radio 3 en WDR4 te luisteren. Het valt echter te betwijfelen of dat als een aangenaam alternatief wordt ervaren omdat de stations via internet in een zeer lage bitrate en dus slechte geluidskwaliteit uitzenden. Dit alles om de capaciteit te kunnen garanderen zonder exorbitant hoge kosten want internet-streams brengen ook kosten met zich mee en op bekende omroepen stemmen veel luisteraars af. Via de satelliet zenden WDR4 (Astra-1 320 KbpS) en BBC Radio 3 (Astra-2 met 192 KbpS) in veel hogere kwaliteit uit omdat daar maar één signaal nodig is dat iedereen tegelijk kan ontvangen.

TNS Nipo:  BBC3 en WDR4 hoog gewaardeerd
UPC stelt dat buitenlandse publieke zenders laag gewaardeerd worden volgens kijk-en luisteronderzoeken. Deze onderzoeken zijn echter vrijwel altijd op Nederlandse zenders gericht. TNS Nipo heeft voor kabelraden.nl echter recent onderzoek uitgevoerd waaruit wel bleek dat de buitenlandse publieke zenders veel lagere luistercijfers hebben maar ten opzichte van de Nederlandse zenders wel een veel hoger waarderingscijfer. WDR4 kwam gevolgd door BBC Radio 3 als bekendste en meest gewaardeerde zender uit de bus. UPC kiest echter ook liever voor doorgifte van commerciële stations als zij niet door een programmaraad wettelijk verplicht worden om buitenlandse omroepen op het netwerk te houden. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten