Search
Close this search box.

20 jaar elektronisch kijkonderzoek in Nederland

Dit jaar bestaat het elektronische kijkonderzoek in Nederland 20 jaar. Op 29 juni 1987 startte Minister Brinkman officieel de eerste elektronische meting. Deze meting wordt sinds 1987 door Intomart GfK in Hilversum uitgevoerd. In de 20 jaar vóór 1987 werd met behulp van dagboeken het kijkgedrag van de Nederlander in kaart gebracht. Inmiddels wordt het kijkgedrag naar 64 zenders volledig automatisch op continue basis gemeten.

Per 1 januari 2002 wordt het onderzoek in opdracht van Stichting KijkOnderzoek uitgevoerd. Bas de Vos (directeur SKO): “Het is en blijft een uniek onderzoeksproject. Met zeer grote waarde voor de Nederlandse en buitenlandse televisiezenders en voor de reclamemarkt”. De meting heeft zich deze 20 jaar natuurlijk flink ontwikkeld tot de huidige methode. Hierover is meer te vinden op Kijkonderzoek.nl, de website van SKO, waarop ook dagelijks de kijkcijfers te vinden zijn.

Uitgesteld kijken telt mee bij kijkcijfers
En het kijkonderzoek blijft zich ontwikkelen. Zo zal vanaf 1 januari 2008 ook uitgesteld kijken naar bijvoorbeeld een harddiskrecorder opgenomen worden in de kijkcijfers. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten