Zoek
Sluit dit zoekvak.

Laatste ‘traditionele’ luistercijfers New York City bekend

De hitzender Z100 (WHTZ) mag zich nu officieel de nummer 1 van New York City noemen. Het station zag haar marktaandeel stijgen naar 5,1%, terwijl New York’s 106.7 FM (WLTW, voorheen Lite FM) haar vrije val voortzette. Dit blijkt uit de zogenaamde ‘summer ratings’ die onderzoeksbureau Arbitron deze week publiceerde. Het zijn ook gelijk de laatste luistercijfers die volgens de traditionele dagboekmethode worden bepaald, want met ingang van november zullen de cijfers elektronisch bepaald worden.

New York’s #1 (Hitmusic) Station
Uit de tussencijfers over de maand augustus bleek al dat Z100 de koppositie in New York City had overgenomen, maar de officiële ‘summer ratings’, de luistercijfers over de maanden juli, augustus en september, bevestigen dat nog eens keer.

Z100 steeg ten opzichte van afgelopen voorjaar met 0,5% naar 5,1%. En daarmee keerde de hitzender terug op nummer 1, iets dat in de jaren ’80 voor het laatst was voorgekomen. Ook in de doelgroep 18 tot 34 jaar is Z100 de onbetwiste marktleider met een marktaandeel van 10,4%.

New York’s 106.7 FM (WLTW), dat jarenlang als Lite FM de luistercijfers in de Big Apple domineerde, blijft steeds verder doorzakken. De Sky Radio van New York City, maar dan met presentatoren, moet nu zelfs genoegen nemen met een derde plek, want 98 7 Kiss FM (WRKS) steeg naar 4,4% (+0,7%), terwijl Lite FM met ruim een procent daalde. De softpopzender moest dan ook genoegen nemen met een marktaandeel van 4,3%.

Come back to CBS FM!
De meest opvallende stijger van de afgelopen zomer was (W)CBS FM. Sinds de oldieszender terugkeerde in New York City, is het marktaandeel explosief gestegen. Want terwijl voorloper Jack FM afgelopen voorjaar 2% marktaandeel scoorde, noteert CBS FM bij haar eerste officiële cijfers al gelijk 3,7% marktaandeel. Daarmee stijgt de oldieszender naar de zevende plek en laat daarmee gelijk gevestigde namen als Hot 97 (WQHT), Power 105.1 (WWPR), 77 WABC en Newsradio 880 WCBS achter zich.

CBS FM zusterstation Fresh 102.7 (WWFS), dat begin dit jaar hoge ogen gooide, lijkt weer op haar retour te zijn en daalt van 3,1 naar 2,5%.

Ochtend
Het Spaanstalige La Mega 97.9 (WSKQ) heeft haar leidende positie in de ochtend moeten afstaan na het vertrek van ochtendman Luis Jiménez. De nieuwszender 1010 WINS is daarom tijdens de ochtendspits marktleider met een marktaandeel van 6,9%, gevolgd door Z100 met 5,6%.

Dag boek…
De ‘summer ratings’ zijn de allerlaatste luistercijfers van New York, die met de traditionele dagboekmethode zijn bepaald. Met ingang van november zullen de cijfers elektronisch bepaald gaan worden met behulp van de Portable People Meter (PPM). Deze registreert middels een audiowatermerk naar welke zender er geluisterd wordt. De eerste resultaten van de elektronische luistercijfersmeting in New York wordt eind van dit jaar verwacht. In Philadelphia is Arbitron al eerder dit jaar overgestapt op elektronisch meten en dit leidde tot verassende resultaten. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten