Search
Close this search box.

Tekst van Wolkers in Groot Dictee

De tekst die Jan Wolkers voor zijn dood had geschreven voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt gewoon gebruikt. “Daar gaan we wel vanuit”, zegt een woordvoerder van de producent van het tv-programma, Men at Work, zaterdag. De geplande video-opname voor het dictee heeft Wolkers niet meer kunnen maken.

Jan Wolkers overleed vrijdag op 81-jarige leeftijd in zijn huis op Texel. Hij wordt gerekend tot één van de grootste schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Samen met Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch vormde hij De Grote Vier. Zijn literaire werk is in vele talen vertaald en een aantal van zijn romans werd verfilmd. De verfilming van Turks Fruit werd tot de Nederlandse speelfilm van de eeuw verkozen.

Groot Dictee der Nederlandse Taal
De negentiende editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt 19 december uitgezonden op Nederland 1. De tekst, eerder traditiegetrouw voorgedragen door journaallezer Philip Freriks, wordt sinds een paar jaar geschreven door gastauteurs. Zo kwamen de woorden al eens van de hand van het duo Remco Campert en Jan Mulder, en vorig jaar van Martin Bril. Vanwege zijn hoge leeftijd zou Wolkers in december niet zelf naar de zaal van de Eerste Kamer komen om het dictee voor te lezen. Hij zou de tekst vooraf inspreken op video.

Vorig jaar werd het dictee voor het eerst sinds jaren weer eens gewonnen door een Nederlander, Jacques Bettelheim. Hij maakte vijf fouten. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten