Zoek
Sluit dit zoekvak.

Documentairefilm Wereldomroep bij de Ikon

De Ikon zendt zondagavond 9 december om 23.20 uur de documentairefilm ‘De Wijde Wereld’ over de Wereldomroep uit. De film geeft een beeld van het veelzijdige werk én publiek van de 60-jarige Wereldomroep. De film toont niet alleen wat de Wereldomroep betekent voor Nederlanders in het buitenland, maar laat vooral zien welke rol en betekenis de internationale omroep heeft in de rest van de wereld.

Regisseur Roel van Dalen (IDTV Docs) reisde hiervoor naar onder andere Guatemala, Benin, Indonesië en Suriname. Hierna wordt de film op 11 december wereldwijd uitgezonden via BVN, de publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland.
 
In Nederland is de Wereldomroep vooral bekend als zender voor Nederlanders in het buitenland. Veel minder bekend is dat de internationale omroep programma’s maakt in tien talen en een belangrijke bijdrage levert aan de onafhankelijke nieuwsvoorziening in landen met een informatieachterstand, of waar het minder goed gesteld is met de persvrijheid. 

Mobiele radiostudio’s
In de film is te zien hoe de Wereldomroep in Atjeh, in het noorden van Sumatra, direct na de tsunami een aantal containers met mobiele radiostudio’s neerzet. Vanuit deze studio’s wordt de wederopbouw van het zwaar getroffen gebied op een journalistieke manier ondersteund. In Guatemala probeert een journaliste van de Spaanse redactie van de Wereldomroep er middels radio-reportages achter te komen waarom er in dat land zoveel buitensporig geweld tegen vrouwen plaatsvindt. Het is een onderwerp waarover in de lokale media niet of nauwelijks wordt gerept. In Benin (West-Afrika) wordt de gang van een educatief radioprogramma voor vrouwen gevolgd. Het programma wordt in de stad Cotonou voorbereid, gedupliceerd in Hilversum en vervolgens verspreid naar partnerstations in heel Benin. In het binnenland van Suriname komt via de radio een dialoog tot stand tussen de bewoners van een dorp aan de Suriname-rivier en naar Nederland verhuisde dorpsgenoten. Verder zijn er filmbeelden te zien van luisteraars in New York, België en Frankrijk.
 
De Wijde Wereld is een documentaire over radio in zijn meest veelzijdige vorm. De film laat zien hoe communicatie via radio een belangrijke rol speelt in het ontwikkelingsproces van veel landen, maar ook hoe radio mensen uit veel verschillende werelddelen tastbaar dichter bij elkaar kan brengen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten