Search
Close this search box.

Ierse publieke omroep staakt uitzendingen via middengolf

De Ierse publieke omroep RTÉ staakt binnenkort haar uitzendingen via de middengolf. Op 24 maart zullen de frequenties AM 567 kHz en 729 kHz, die gebruikt worden door Radio 1, definitief uit de lucht gaan. Volgens de omroep wegen de kosten niet op tegen de baten. ‘Slechts’ tien procent van de luisteraars van Radio 1 zou nog via de middengolf luisteren, zo meldt de krant ‘Independent’.

Na ruim 80 jaar uitgezonden te hebben via de middengolf, komt er op maandag 24 maart een einde aan de uitzendingen van RTÉ Radio 1 via de middengolf. De publieke omroep van Ierland heeft besloten om deze service te staken, omdat de kosten te hoog zijn.

Daarnaast is Radio 1 ook beschikbaar via andere kanalen. Het station is namelijk ook via FM, satelliet en in delen van Ierland ook via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Daarnaast is Radio 1 sinds 2004 ook via de lange golf (252 kHz) te ontvangen. Desondanks luistert er nog steeds een slordige 10% van de luisteraars naar Radio 1 via de middengolf.

Vooral bij ouderen en bij inwoners van afgelegen gebieden geniet de ontvangst via de middengolf de voorkeur. Dit komt mede omdat het programma via de middengolf op bepaalde afwijkt van het programma via FM en DAB. Op woensdag is er via de middengolf live voetbal te horen, terwijl op zondag religieuze programma’s te beluisteren zijn. En dus is er veel kritiek vanuit deze hoek.

Ook de politiek heeft inmiddels haar twijfels over het plan van de RTÉ om de middengolf uit te schakelen. En ook de marine ziet problemen. Radio 1 zendt namelijk uitgebreide weerberichten uit, die vooral gelieft zijn bij vissers op zee en bij boeren.

De RTÉ zelf is van mening dat de middengolfservice overbodig is. De speciale uitzendingen die via de middengolf werden uitgezonden zijn namelijk ook gewoon via de satelliet, almede via de lange golf (252 kHz) te beluisteren. Wel zal binnenkort een grootschalige campagne gestart gaan worden om de luisteraars op de hoogte te brengen van de veranderingen. Daarnaast zal de omroep geschikte radio’s beschikbaar stellen aan mensen die nog een ontvanger hebben zonder FM of lange golf.

Met het uit de lucht halen van de frequenties AM 567 kHz (500 kW) en 729 kHz (10 kW) verdwijnt de Ierse publieke omroep definitief van de middengolf. In 2004 werd namelijk de andere middengolffrequentie (AM 612 kHz), gebruikt door RTÉ 2FM, al uit de lucht gehaald. Wat er nu met de 290 meter hoge zendmast in Tullamore, in het midden van Ierland, gaat gebeuren is niet bekend. Sinds de bouw in 1975 wordt deze mast gebruikt voor de middengolfuitzendingen van Radio 1 op AM 567 kHz. Mogelijk wordt de mast in de toekomst ingezet voor Digital Radio Mondiale via de korte en lange golf. Ook de toekomst voor de 120 meter hoge zendmast in Cork, in het zuiden van Ierland, (729 kHz) is nog onduidelijk. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten