Headlines uit de krant: maandag 4 februari

De NPS moet acteur Rik Hoogendoorn een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Hoogendoorn stapte naar de rechter nadat de NPS hem halverwege het seizoen uit de kinderserie Sesamstraat had gezet. Volgens freelancer Hoogendoorn was door zijn lange deelname aan de serie een arbeidsrelatie tussen hem en de NPS ontstaan. De rechter heeft hem daarin gelijk gegeven, meldde een woordvoerder van de acteur zaterdag.

‘Van zijn principiële strijd om een fatsoenlijke behandeling na vijftien jaar Sesamstraat gaat hopelijk een signaal uit naar andere acteurs in Riks positie’, aldus de woordvoerder. De beschadigde werkrelatie tussen Hoogendoorn en de Nederlandse Programma Stichting zou mede het gevolg zijn van een conflict over vergoedingen voor het uitzenden van herhalingen. De NPS wil geen herhalingsrecht voor acteurs en actrices. Hoogendoorn maakte zich daar juist sterk voor. Lees verder

Sell
De failliette thuiswinkelorganisatie Tel Sell maakt een doorstart. Het bedrijf gaat verder onder dezelfde naam. Ongeveer 45 werknemers van het ‘oude’ bedrijf komen in dienst bij het nieuwe Tel Sell, zo maakte de onderneming vrijdag bekend. Tel Sell stelt dat consumenten vanaf vrijdag weer producten kunnen bestellen bij het thuiswinkelbedrijf. Producten worden vooralsnog slechts op de Belgische televisie aangeboden. Binnenkort is Tel Sell ook weer op de Nederlandse televisie actief, aldus het bedrijf. Lees verder

Tele2
Nadat zij onlangs meeboden op de uitzendrechten van het eredivisie voetbal is er nu voor deze wedstrijden ook een tweede Tele2 kanaal beschikbaar. Via Digitenne was Tele 2 al met 2 kanalen actief maar CanalDigitaal had er tot nu toe slechts één kanaal voor beschikbaar dat buiten de speeltijden van het voetbal ‘Het Gesprek’ uitzendt. Het 2e Tele2 kanaal is per 2 februari bij CanalDigitaal een feit. Abonnees moeten om de zender te kunnen ontvangen het juiste abonnement hebben (vanaf Combi-pakket) en afhankelijk van de te gebruiken decoder de laatste zenderlijst inladen of de zender handmatig toevoegen (TP 105, freq. 12515 Hor.). Lees verder

Vries
Peter R. de Vries vindt Jeroen Pauw en Paul Witteman twee ‘haperende klapperpistooltjes’. Zij hadden vrijdagavond Joran van der Sloot aan de telefoon in hun talkshow. Peter R. schrijft op zijn site: “Zij worden beschouwd als de interview-kanonnen van de Nederlandse journalistiek (…) Dit waren geen kritische journalisten met een scherpe vraagstelling, maar twee jongens van de schoolkrant die eindelijk een keer hun favoriete voetballer mochten interviewen.” Lees verder

Telegraaf
De Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf heeft het grootste deel van de huis-aan-huis weekbladen van Argo Press overgenomen. Dat liet TMG vrijdag weten, zonder overnamesom bekend te maken. TMG verstevigt hiermee zijn positie in de regio Amsterdam. Het mediaconcern krijgt de beschikking over de huis-aan-huis weekbladen het Amsterdams Stadsblad, de Diemer Courant, het Amstelveens Weekblad, de Aalsmeerder Courant, de Uithoornse Courant en De Ronde Vener in handen. De bladen verschijnen in een oplage van ruim 500.000 in de regio Amsterdam. Lees verder

Werner
Presentatrice Lucille Werner komt voor de TROS met een nieuw programma. In CapAwards 2008 gaat zij op zoek naar gehandicapten die hun handicap omgezet hebben in een groot talent. Het programma, dat begin juni wordt uitgezonden, komt in de plaats van de Mis(s) Verkiezing. “Ik wil nu ook jongens een kans geven”, zegt de presentatrice die zich inzet voor mentaliteitsverandering ten opzichte van de gehandicapten in ons land. Lees verder

Holloway
Slechts enkele uren nadat Joran van der Sloot vrijdagavond in het tv-programma Paul en Witteman heeft gezegd dat zijn bekentenis in de Holloway-zaak een leugen was, berichtten Amerikaanse media over deze nieuwe ontwikkeling. ‘Student ontkent Holloway-betrokkenheid’ kopte het Amerikaanse persbureau Associated Press. ,,Van der Sloot werd telefonisch geïnterviewd door het gerespecteerde Nederlandse tv-programma Pauw & Witteman”, liet AP weten. Lees verder

Zone Club
Zone Club, de vrouwenzender van Zone Media met programma’s over mode, glamour, relaties, koken en design, stopt met ingang van 1 februari met uitzenden via de Astra1-satellietpositie. De zender moet daardoor de overeenkomst met CanalDigitaal en TV Vlaanderen éénzijdig opzeggen. Daarmee verdwijnt de Zone Club automatisch uit de pakketten van CanalDigitaal (familiepakket) en TV Vlaanderen (pluspakket). Zone Club werd, met Nederlandse ondertiteling, vanuit het Oost-Europese UPC Direct pakket ‘doorgeprikt’ naar de Vlaamse en Nederlandse pakketten. Lees verder

Maria
De internationale katholieke zender Radio Maria is vandaag gestart met uitzendingen in Nederland. De studio staat in Den Bosch. Radio Maria zendt al 25 jaar uit; eerst in één Italiaanse parochie, later over de hele wereld. De stations draaien op giften en richten zich op mensen tot 40 jaar. Wie terechtkomt op de website van Radio Maria, betreedt de World Family of Radio Maria. Het eerste wat op die site in het oog springt, is een kleurrijke wereldkaart. De continenten zijn op deze kaart weergegeven als collages van lachende jonge mensen met sterke witte tanden en een sterk geloof in de toekomst. Radio Maria staat voor een blije wereld, verenigd in een blij geloof, het geloof van de rooms-katholieke kerk. Lees verder

Omroep
Er moet anders gedacht gaan worden in omroepland. Maar het zal nog wel even duren voordat dat gaat gebeuren. Idse de Pree, Wessel de Valk en Erwin Blom wilden daar niet op wachten. Zij vertrokken bij respectievelijk de TROS, de VARA en de VPRO en startten onlangs mediabedrijf The Crowds. Alle drie hadden een prachtige tijd bij hun omroep, maar lopen nu tegen de grenzen aan van hun mogelijkheden om innovatief te werk te gaan. Spreek’buis sprak met De Pree en De Valk over hun visie op de publieke omroep, het bereiken van je publiek en het vinden van het beste recept voor erwtensoep. Lees verder

5000 euro
De redactie van VARA-actualiteitenrubriek Pauw & Witteman heeft de familie Van der Sloot inderdaad 5000 euro betaald, maar dat was een vergoeding voor de reiskosten van de familie. Dat laat een woordvoerster van de VARA zondag weten. In een andere actualiteitenrubriek van de publieke omroep, Nova, zei Peter R. de Vries zaterdag dat de familie Van der Sloot door Pauw & Witteman betaald was om te komen opdagen in het programma. ,,Het betalen van gasten voor het geven van interviews is iets waar de redactie van Pauw & Witteman faliekant tegen is. Dit is nog nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren”, aldus een eindredacteur van het programma. Lees verder

strips
Onlangs verdween de laatste vervolgstrip uit een Nederlandse krant. Alles moet kort, snel en grappig. ‘De dood van de dagbladvervolgstrip’ kopte de bijlage van het Vlaamse dagblad De Morgen. De krant wijdde vorige maand een volledige pagina aan het besluit van het Nederlands ochtendblad De Telegraaf om de laatste feuilletonstrip in Nederland, de realistisch getekende detectiveserie Nicki Saxx, te beëindigen. Geen van de Nederlandse kranten merkte deze droevige mijlpaal voor de krantenstrip op. Dat een Belgisch dagblad de necrologie van de vervolgstrip moet schrijven is tekenend voor de Nederlandse stripcultuur, zeggen kenners: hier is te weinig belangstelling voor ‘serieuze’ strips. Lees verder

NOS-nieuws
Als over dertig jaar het nieuws op de voorruit van de auto wordt geprojecteerd, dan doen we dat,’ stelt Hans Laroes. De hoofdredacteur van NOS-nieuws is vastbesloten om zijn positie als grootste nieuwsleverancier van Nederland te handhaven. Maar makkelijk wordt dat niet, zo waarschuwt de Brit Andrew Slavin. Hij brengt begin maart voor het eerst een groot aantal digitale en traditionele nieuwsmakers samen op DNA2008 in Brussel. ‘Er zijn geen normale nieuwsbronnen meer.’ Lees verder

Omroepbaas
Achtereenvolgens Joop van der Reijden, uitgever Max de Jong, André van der Louw, Gerrit Jan Wolffensperger en Harm Bruins Slot waren sinds eind jaren ’80 baas van de publieke omroep. Vier oud-politici/-bestuurders en een uitgever. De benoeming donderdag van ‘omroepdier’ Henk Hagoort (EO-directeur) in die functie mag dus een heuse trendbreuk worden genoemd. Lees verder

Perspublicaties
Publicaties van particulieren moeten, als gevolg van de komst van internet, op één lijn worden gesteld met perspublicaties. Dat stelt het arrest van de Hoge Raad (18 januari) in de zaak Louis van Gasteren tegen Pamela Hemelrijk. Het ging om een open brief van Hemelrijk op haar weblog, die niet geplaatst was in het AD, waarvoor hij bedoeld was. De Hoge Raad verbreedt aldus het begrip ‘pers’. Die uitspraak is van belang voor de in de maak zijnde wet Verschoningsrecht voor journalisten, waarin minister Hirsch Ballin een ‘afwegingskader’ wil introduceren voor het begrip ‘journalist’. Lees verder

Natalee
De SBS6-uitzending van Peter R. de Vries over de verdwijning van Natalee Holloway is vrijdag verkocht aan het Amerikaanse tv-station ABC. Dat meldde een woordvoerder van tv-producent Endemol vrijdag. Hoeveel geld de Amerikanen hebben betaald voor de twee uur durende reportage maakt Endemol niet bekend. Lees verder

Steenbergen
RTLZ-presentator Nico Steenbergen gaat met pensioen en stopt daarom met zijn werk voor de camera’s. Helemaal van de RTL-burelen verdwijnt hij niet, want via een eigen bedrijfje laat hij zich voortaan inhuren als eindredacteur bij RTL Nieuws, meldde een RTL-woordvoerder donderdag. Lees verder

Lama
Na de zoektocht naar nieuwe Lama’s en de diverse wisselende bezettingen begin vorig jaar, is BNN ervan overtuigd nu een vaste groep Lama’s te hebben. Reden voor de jongerenzender om aan te kondigen dat het improvisatie-theater-televisieprogramma het komend seizoen ‘hilarischer dan ooit’ zal worden. Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge beginnen in eenzelfde samenstelling aan een volgend seizoen van tien afleveringen. “Ze zijn echt een vaste kern geworden en inmiddels heel goed op elkaar ingespeeld”, vertelt BNN-woordvoerster Marieke Saly. “Het programma zelf is verder niet echt veranderd.” Patrick Lodiers zal, net als in de voorgaande seizoenen, optreden als presentator van het de komedie-show. Lees verder

Canal+
In Frankrijk kondigt zich een felle concurrentiestrijd aan onder de aanbieders van betaaltelevisie. Dit nadat France Telecom heeft besloten om met een nieuw betaalboeket de aanval te opnenen op Canal+. Vermoedelijk zal dit gebeuren onder de merknaam Orange, dat in handen is van France Telecom. Volgens de eerste uitgelekte plannen wil France Telecom naast een betaalzenders ook free-to-air uitgezonden televisie en radiozenders in het pakket opnemen. Daarnaast aast men op de uitzendrechten van het Franse voetbal om het nieuwe betaalboeket in Frankrijk in de markt te zetten. Lees verder

Gerelateerde berichten