NOS hekelt medewerker wegens anti-Wildersfilm

De NOS ontkent iedere betrokkenheid bij de totstandkoming van de anti-Wildersfilm die is gemaakt door een van de medewerkers van de omroep. Dat laat een woordvoerder maandag weten naar aanleiding van Kamervragen van de Partij voor de Vrijheid. “Zijn handelswijze is onacceptabel.” De anti-Wildersfilm is een reactie op de anti-islamfilm die Wilders heeft aangekondigd.

‘De Tegenfilm’, zoals de rolprent heet, is te zien op de site van Multiculturele Televisie Nederland. Volgens mediawoordvoerder Martin Bosma (PVV) is De Tegenfilm gemaakt door Ersin Kiris, die onder contract staat van de NOS. “Ook zijn decors, beelden, logo’s en een presentator van de publieke omroep te zien”, stelt Bosma.

Bosma heeft Kamervragen gesteld aan minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA). “Het is onbegrijpelijk dat je als NOS-medewerker met een bivakmuts op een gekozen volksvertegenwoordiger mag neerzetten als fascist”, schrijft hij. Bosma wil weten hoeveel de film heeft gekost en op welke manier de NOS erbij betrokken is geweest.

De NOS ontkent iedere betrokkenheid, hoewel Ersin nog steeds in dienst is van de omroep. “Er is nadrukkelijk geen toestemming gegeven voor het gebruik van NOS-beeldmateriaal, NOS-tunes en het NOS-logo”, laat een woordvoerder weten. De betreffende medewerker is sinds oktober ‘feitelijk’ niet meer actief werkzaam voor de omroep, hoewel zijn contract nog tot 1 maart loopt. De arbeidsovereenkomst wordt niet verlengd.

NOS-directeur Gerard Dielessen vernam vorige week van Ersins betrokkenheid bij de film. Hij heeft hem inmiddels laten weten dat zijn handelswijze ‘onacceptabel’ is, omdat de onafhankelijkheid van de omroep hierdoor in het geding komt. “NOS-medewerkers dienen zich te allen tijde in het openbaar te onthouden van politiek gekleurde uitingen.” Als Ersins contract niet per 1 maart zou aflopen, was hij ‘op staande voet ontslagen’, heeft Dielessen hem vrijdag laten weten. [Novum/Radio.NL]