Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BBC World Service gaat strijd aan met Al-Jazeera

De BBC World Service komt volgende week met een Arabischtalige tv-zender in de lucht die een concurrent moet worden van Al-Jazeera en andere populaire tv-stations in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het nieuwe project maakt deel uit van een veelomvattende reorganisatie, waarbij enkele radiostations in Oost-Europa worden gesloten ten gunste van uitzendingen naar de Arabisch sprekende wereld.

Het station wordt volgende week dinsdag gelanceerd met dagelijkse uitzendingen van twaalf uur. Dit moet binnen enkele maanden worden uitgebreid tot 24 uur. Kijkers die toegang hebben tot een satelliet of op de kabel zitten kunnen de uitzendingen gratis zien. Directeur Nigel Chapman verwacht dat de zender in 2010 in totaal 20 miljoen kijkers zal hebben.

Een BBC-woordvoerder zei dat in het Midden-Oosten televisie belangrijker is dan radio of internet. Het nieuwe station zendt uit vanuit het BBC-hoofdkwartier in Londen en zal gebruik maken van het bestaande correspondentennetwerk. Daarnaast komen er Arabischtalige presentatoren.

De BBC wordt gefinancierd door de Britse overheid. Hoewel Groot-Brittannië door de oorlog in Irak veel sympathie onder Arabischtalige kijkers heeft verspeeld, geniet de BBC volgens Adel Darwish van de IC-tijdschriftengroep in het Midden-Oosten bij veel mensen in het gebied nog steeds een goede reputatie. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten