Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Engelse GCap Media slaat opnieuw bod van Global Radio af

GCap Media, het grootste radioconcern in het Verenigd Koninkrijk, heeft voor de tweede keer een overnamebod van Global Radio afgewezen. Afgelopen week deed Global een bod van 435 miljoen euro, 17,5 miljoen euro meer dan het vorige bod, maar ook dit keer werd het niet geaccepteerd door de Raad van Bestuur van GCap, zo meldt ‘The Guardian’.

GCap Media kampt, net als vele andere radiogroepen, al enige tijd met tegenvallende reclame-inkomsten. Hierdoor is de waarde van het radioconcern, dat eigenaar is van ondermeer Capital 95.8, Xfm en Classic FM, de afgelopen jaren flink gedaald. Bij het ontstaan in 2005 behaalde GCap nog een jaaromzet van 933 miljoen euro. Door tegenvallende reclame-inkomsten en luistercijfers is dit inmiddels gedaald naar 266 miljoen euro.

In december deed Global Radio, eigenaar van ondermeer Heart, LBC en Galaxy, een bod van 417,5 miljoen op GCap Media. GCap Media besloot echter dit bod af te wijzen. Het werd zelfs ‘bespottelijk’ genoemd.

Om een eventueel overnameproces te bespoedigen kreeg Global Radio begin februari een deadline opgelegd door The Takeover Panel, dat toeziet op overnames en fusies. Hierdoor kreeg het nog tot 5 maart om met een ‘vast voornemen’ om GCap over te nemen te komen, anders moet het tenminste zes maanden wachten voordat er opnieuw geboden mag worden.

Mede door het ‘put up or shut up’ beleid deed Global afgelopen week opnieuw een bod op GCap Media. Dit keer bedroeg het bod 435 miljoen euro, een slordige 17,5 miljoen euro meer dan het vorige bod. GCap Media heeft echter besloten om het bod opnieuw af te wijzen. Volgens het radioconcern is het bod van Global nog steeds ver onder de prijs.

Mochten Global en GCap het op zeer korte termijn niet eens worden over een overname, dan zal GCap eind deze maand van start gaan met het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen. Dit houdt ondermeer in dat de investeringen in Digital Audio Broadcasting (DAB) nagenoeg gestaakt gaan worden, waardoor de digitale radiostations ‘TheJazz’, ‘Planet Rock’ en ‘Life’ hun uitzendingen gaan staken via het landelijke multiplex. Tevens zal GCap haar meerderheidsbelang in ‘Digital One’, dat het landelijke multiplex voor commerciële radio exploiteert, gaan verkopen. Ook zal een groot deel van het alternatieve jongerennetwerk Xfm verkocht gaan worden. Daarom zullen de stations in Glasgow, Manchester en het zuiden van Wales in de verkoop gaan. Alleen Xfm in Londen zal in handen blijven van GCap.

Voor de drie Xfm stations zou inmiddels al interesse zijn. Een consortium gevormd door de Schotse zakenman John Quinn, Adam Findlay en Gordon Beattie heeft inmiddels al aangegeven een bod te willen doen. Indien de verkoop doorgaat zal het format van de stations gewijzigd gaan worden en de naam Xfm verdwijnen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten