Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: donderdag 27 maart 2008

Presentatoren, kandidaten en talkshowgasten zijn overwegend blank op tv. ‘Dichtbij Nederland’ is de werktitel van een nieuw multicultureel programma. „Ziet u weleens een Antilliaan op televisie?”, luidde de vraag in een straatenquête over de multiculturele beleving in de media. „Ja hoor”, antwoordde de respondent, „in Opsporing Verzocht”.Het is een cynische anekdote die tv-producent Ton F. van Dijk aanhaalt. Het illustreert volgens hem hoe minimaal de verschillende bevolkingsgroepen nog altijd worden vertegenwoordigd op de Nederlandse televisie.

Van Dijk maakte met zijn bedrijf Palm Plus Producties een pilot voor een nieuw multicultureel programma, werktitel: Dichtbij Nederland. Het format noemt als voorbeelden voor onderwerpen fileproblemen in Aruba, een docusoap over een Turks hotel en rij-examens in Marokko. „Knulligheid en een ‘derdewereldgevoel’ worden vermeden”, schrijft Van Dijk. Bedoeling is dat de NPS het vanaf januari 2009 gaat uitzenden. Lees verder

TV
Wordt het video on demand, niche-televisie, HD-TV of uitgesteld kijken? Nederlandse tv-omroepen zoeken naar nieuwe bedrijfsmodellen in het digitaliserende medialandschap. RTL Nederland is in gesprek met infra-beheerders om zich op nieuwe diensten voor te bereiden, Zesko gaat analoge zenders schrappen om digitale capaciteit vrij te maken. “We willen de ‘first mover’ zijn wat betreft televisie op de mobiele telefoon. Daarom nemen we 2 DVB-H-kanalen af bij KPN”, aldus de commercieel directeur RTL Nederland Frank Eijken. Hij stelt dat de bedrijfsmodellen onder televisie langzaam aan het veranderen zijn, langzamer dan verwacht, door de versnipperende mediamarkt. “Daar moeten we ons op bedrijf op structureren.” Lees verder

Hoop
Niet iedereen heeft een saaie kantoorbaan van negen tot vijf. In de serie Working 5 to 9: de werkdag van Ontbijtnieuws-presentator Jan de Hoop. Elke morgen worden 1,5 tot 2 miljoen Nederlanders wakker met Jan de Hoop, die op RTL4 het Ontbijtnieuwspresenteert. Dat doet hij al 19 jaar. Op werkdagen gaat in zijn Rotterdamse appartement om half vier ’s ochtends de wekker. De redactie van het RTL Nieuws op het donkere Mediapark in Hilversum is uitgestorven, op één hoekje na. Daar is de achtkoppige redactie van het Ontbijtnieuws al een uur aan het werk. Geeuwend, met rode ogen zet een jonge redactrice een nieuwsitem over Obama in elkaar. Achter haar hangen twaalf televisieschermen waarop het breakingnews uit Amerika binnenkomt, zonder geluid. Lees verder

VPRO
De VPRO komt vanaf volgende week vrijdag met een nieuw buitenlandprogramma: Metropolis. Kern van deze door Bart Meijer gepresenteerde uitzending vormt een netwerk van vijftig correspondenten die vanuit de hele wereld berichten over hun cultuur. Een selectie van hun bijdragen is in negen tv-afleveringen op Nederland 3 te zien. Aan de hand van één thema maakt Metropolis iedere week een dwarsdoorsnede van onze aarde. ‘Wat betekent het om dik te zijn in bijvoorbeeld Nicaragua of China? Hoe denken meisjes van vijftien in Rio de Janeiro, Shanghai en Riga? Metropolis toont in een wekelijks rondje aarde verschillen en overeenkomsten tussen mensen overal ter wereld. Een lokale kijk op de wereld van vandaag’, aldus de zegsvrouw. Lees verder

Muziek
Sony BMG Music Entertainment werkt aan een online muziekabonnement die gebruikers ongelimiteerde toegang moet geven tot de muziek van het platenlabel. Naast ongelimiteerde toegang zou de muziek ook afspeelbaar moeten zijn op een groot aantal verschillende mp3-spelers. Sony BMG ceo Rolf Schmidt-Holtz onthulde zijn plannen tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, maar wilde nog geen releasedatum aan het project hangen, meldt Associated Press. Lees verder

Zwart
Het radioprogramma De Coen & Sander Show op 3FM wordt deze week naast Sander Lantinga gepresenteerd door diverse gastpresentatoren, onder wie voormalig radio-dj Erik de Zwart. De vaste medepresentator van Lantinga, Coen Swijnenberg, is op vakantie. Lees verder

Quote
Het inmiddels roemruchte artikel over de sm-relatie van Nina Brink met de voormalig president-commissaris van World Online is door Quote alsnog gerectificeerd. ‘Drie jaar na het geruchtmakende seksschandaalverhaal waarin werd gesuggereerd dat Nina Brink aan sm zou doen, moeten wij onze excuses aanbieden. Voor de beweringen dat Nina in was voor extravagante seksescapades was er indertijd, en is er ook nu niet, enig bewijs’, schrijft het zakenblad in een korte verklaring in het aprilnummer. ‘Nu ons juridisch geschil is bijgelegd, hebben Nina Brink en Quote besloten allebei tienduizend euro te schenken aan een door Brink nader vast te stellen goed doel, waarmee de vrede is getekend.’ Lees verder

BruStu
Studio Brussel ligt onder vuur. De jongerenzender viert zijn 25ste bestaan en doet dat met een volledig door elkaar gehaalde programmering en een tijdelijke naamsverandering. Vooral dat laatste is bij de leden van het StuBrufront in het verkeerde keelgat geschoten. Bij Studio Brussel zelf liggen ze er alvast niet wakker van. ‘Ik heb mijn familie nog niet in veiligheid gebracht’, zegt Peter Van de Veire. Lees verder

Nos
Onder de noemer NOS: EK Voetbal zendt NOS Sport vanaf zaterdag (17.20 uur, Ned. 1) acht wekelijkse voorbeschouwingen uit over het komende EK Voetbal. De UEFA maakte als organisator van het EK acht voorbeschouwingen op dit grote sportevenement die de omroep nu gaat uitzenden. In NOS: EK Voetbal is onder meer aandacht voor de speelsteden in Zwitserland en Oostenrijk. De makers zoomen vooral in op de voetbalstadions waar de in totaal 31 wedstrijden van het EK worden gespeeld. Daarnaast is er aandacht voor de deelnemende zestien nationale voetbalteams. Spelers en trainers komen aan het woord over hun voorbereidingen en verwachtingen. Lees verder

Sbs
Een kleine 2 procent van de tijd die we tv kijken, wordt besteed aan ópgenomen programma’s. Live tv verliest het steeds vaker van on demand-video op digitale tv. Hoewel SBS Nederland als entertainment-leverancier hiervan kan profiteren, kiest het bedrijf ervoor 10 procent marktaandeel te laten liggen. Dat is de conclusie van Bart de Vos van Stichting Kijkonderzoek (SKO) dat verantwoordelijk is voor het onderzoek en de publicatie van de kijkcijfers in Nederland. Voor de Immovator-bijeenkomst ‘De Nieuwe Programmagids’ onderzocht hij de status van, wat heet, uitgesteld tv kijken. Dat is weinig anders dan met een digitale videorecorder opgenomen uitzendingen. Lees verder

Lokaal
Ondernemer Loek van Tongeren uit Heusden heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee binnen een dag een lokale televisie-omroep kan worden opgezet via internet. Zonder zendmachtiging van het Commissariaat van de Media, zo voegt hij er aan toe. Alle programma’s kunnen vooraf worden geupload naar een speciale videoserver van het mediahostingbedrijf StreamZilla, waardoor lokale omroepen geringe kosten hebben. De programma’s zijn pas te starten op de vooraf ingestelde datum en tijdstip, net als bij de normale televisie en worden voorafgegaan door willekeurige commericals van bedrijven.  Adverteerders kopen een x-tal kijkmomenten in per maand tot een bepaald maximum. Lees verder

Gerelateerde berichten