Zoek
Sluit dit zoekvak.

Westerse journalisten in China met dood bedreigd

Westerse journalisten in China ontvangen steeds vaker dreigtelefoontjes of -mails, omdat ze subjectief verslag zouden hebben uitgebracht van het Chinese optreden in Tibet. Sommige reporters zijn zelfs met de dood bedreigd, door afzenders die zich identificeren als ‘gewone Chinezen’. De dreigementen begonnen twee weken geleden, met name in de richting van medewerkers van buitenlandse televisiestations, in het bijzonder CNN.

Maar sinds de mobiele nummers en andere gegevens van journalisten van Amerikaanse persbureaus en kranten enige dagen geleden op internet opdoken, zijn ook zij ten prooi gevallen aan de bedreigingen. “Een dezer dagen maak ik je af”, stond in een sms’je dat een reporter van het persbureau Associated Press ontving.

De dreigementen lijken afkomstig van nationalistische Chinezen, die op internet bezwaar maken tegen de misleidende manier waarop het Chinese optreden in Tibet zou zijn geportretteerd. Verscheidene websites toonden volgens hen foto’s waarop Indiase of Nepalese politietroepen hardhandig Tibetaanse demonstranten arresteren, maar met het onderschrift dat het om Chinese veiligheidstroepen gaat.

Over enkele maanden strijken in China dertigduizend journalisten van over de hele wereld neer voor de Olympische Spelen, die een opener, moderner beeld van China moeten afgeven. De in New York gevestigde Commissie voor de Bescherming van Journalisten zei dat de Chinese regering door niet op te treden tegen de dreigementen opnieuw haar belofte breekt voor vrije en eerlijke journalistiek. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken ontkende dinsdag dat de regering de gegevens zou hebben vrijgegeven van buitenlandse journalisten die deelnamen aan een persexcursie naar Tibet. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten