Search
Close this search box.

Persvrijheid wereldwijd meer in het geding

Het is er wereldwijd voor journalisten in het afgelopen jaar niet makkelijker op geworden. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse organisatie Freedom House in een dinsdag gepubliceerd rapport. Freedom House stelt dat de opmars van internet en blogs de beperking van de persvrijheid remmen, bijvoorbeeld in Iran. Irak blijft echter teleurstellend.

“Een van de redenen die werden aangedragen voor de invasie was Irak democratie te brengen. De democratie die is gebracht is zeer problematisch”, aldus een van de onderzoekers.

De problemen voor journalisten zijn volgens Freedom House echter groter in autoritaire regimes als Noord-Korea en Birma, waar de pers volgens de organisatie het minst vrij is. Verder doen vooral Cuba, Libië, Turkmenistan, Oezbekistan, Wit-Rusland, Zimbabwe en Equatoriaal Guinea het slecht.

Positief is Freedom House over ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Satelliettelevisie en internet zorgen daar voor meer persvrijheid. Egypte heeft dit jaar als enige land de stap van ‘Niet-vrij’ naar ‘Deels-vrij’ gemaakt, naar het oordeel van Freedom House. Dit heeft vooral te maken met een groeiende bereidheid onder journalisten om de grenzen die de autoriteiten aan hun optreden stellen op te rekken. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten