Search
Close this search box.

Fors meer klachten over etherpiraten op FM

Over illegale FM-zenders zijn dit jaar tot nu toe 439 keer klachten binnengekomen. Dat is een stijging van twintig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft dit jaar ruim twintig zenders uit de lucht gehaald. De etherpiraten die uit de lucht zijn gehaald, hebben allemaal een boete gekregen. Deze kan oplopen tot 4500 euro.

Het zijn volgens een woordvoerder van de toezichthouder voornamelijk burgers die klagen over ‘etherpiraten’. “De zender waar zij normaal naar luisteren stoort dan en dat kunnen zij bij ons melden.” Het agentschap zet controleurs in om de illegale zenders op te sporen. “Met speciale apparatuur kunnen ze tot het adres precies achterhalen waarvandaan wordt uitgezonden. De controleur gaat daar dan heen en maakt een proces-verbaal op”, legt de woordvoerder uit.

In de zomermaanden ligt het aantal illegale zenders volgens de woordvoerder hoger dan in de rest van het jaar. Dat komt onder meer door de vele evenementen waar in de zomer via de radio verslag van wordt gedaan. Deze zenders storen bijvoorbeeld de publieke radiozenders, legt de woordvoerder uit. Voorlopig wordt er extra gecontroleerd op etherpiraten. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten