Search
Close this search box.

Special Opsporing Verzocht terecht uitgezonden

De Avro had het recht een speciale uitzending van Opsporing Verzocht over de voor doodslag veroordeelde Reggy K. uit te zenden. De kortgedingrechter in Amsterdam bepaalde vrijdag dat de vrijheid van meningsuiting van de Avro zwaarder woog dan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van Reggy K. Wel stemde de omroep in met een aantal wijzigingen in het programma.

In oktober 2006 werd de maatschappelijk werker Marinus Ooms in het Friese Haulerwijk door messteken om het leven gebracht. Het ging om een roofmoord. Reggy K. is tot achttien jaar cel veroordeeld voor het misdrijf, dat hij met twee anderen zou hebben gepleegd.

De omroep wijdde 22 juli een uitzending aan het leven van de jonge crimineel. K. probeerde vlak voor de uitzending het programma door de rechter te laten verbieden, omdat het ten koste zou gaan van zijn goede naam. Hij had het programma voor de uitzending mogen bekijken en concludeerde dat onvoldoende duidelijk werd gemaakt dat hij het misdrijf ontkent en dat hij hoger beroep heeft aangetekend. De omroep kwam K. tijdens de zitting in juli al tegemoet en paste delen van de uitzending aan.

Ook was Reggy K. van mening dat in het programma feiten werden genoemd waardoor zijn identiteit zou kunnen worden achterhaald. Zo waren de foto’s van hem onvoldoende onherkenbaar gemaakt en werden zijn initialen en geboortedatum in beeld gebracht. De Avro besloot de foto’s minder herkenbaar te maken. Zijn initialen en geboortedatum zijn echter onveranderd uitgezonden. Ze waren volgens de rechter haast niet waarneembaar en vormden geen aanknopingspunten voor anderen om zijn identiteit te achterhalen.

De andere eisen van K. werden niet ingewilligd. Zo eiste hij ook dat het interview met zijn adoptiemoeder waarin zij zegt dat hij een gedragsstoornis zou hebben, eruit zou worden geknipt. De rechter vond dat de Avro voldoende afstand nam van de uitspraken van de vrouw en het interview mocht uitzenden. Ook de titel van de uitzending ‘Het verloren leven van’, mocht worden gehandhaafd onder de voorwaarde dat de omroep aan het einde liet weten dat Reggy K. zijn leven zelf niet als verloren beschouwt.

De advocaat van de Avro reageerde vrijdag verheugd op het vonnis. Hij noemde het een overwinning voor de televisiejournalistiek. De wijzigingen die de omroep moest aanbrengen waren volgens hem minimaal. “De grens tussen vrijheid van meningsuiting en de privacy van criminelen is ten gunste van de vrijheid van meningsuiting verder opgerekt.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten