Search
Close this search box.

Verhagen sceptisch over onderzoek dood Storimans

Resultaat behalen in het onderzoek van Nederland naar de dood van cameraman Stan Storimans in Georgië wordt lastig. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer. De onderzoeksmissie vertrekt vrijdag naar Georgië. RTL-cameraman Storimans werd op 12 augustus gedood bij een bombardement in de Georgische stad Gori.

Het bombardement vond plaats naar aanleiding van een conflict tussen Rusland en Georgië over de opstandige provincie Zuid-Ossetië.

Omdat het verzoek van Nederland om informatie van Rusland en Georgië over de gebeurtenis niet leidde tot bruikbare informatie, stelde Verhagen een onderzoekscommissie in. De missie wordt geleid door oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged. Georgië en Rusland hebben volgens Verhagen hun medewerking toegezegd.

De missieleden zullen gesprekken voeren met lokale autoriteiten, ooggetuigen en indien mogelijk Russische militairen. Verhagen tempert al te hoge verwachtingen van het onderzoek. “Deze crisis is nog niet ten einde en de situatie ter plaatse is erg diffuus. Gezien de almaar oplopende spanningen tussen de diverse partijen zal het zonder meer lastig zijn om objectief feitenmateriaal te verzamelen”, schrijft de bewindsman.

Volgens Verhagen heeft de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië van Georgië deze week de situatie er ‘niet eenvoudiger op gemaakt’. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten