Search
Close this search box.

Nog steeds flinke kritiek op elektronische luistercijfersmeting VS

De invoering van elektronische luistercijfersmeting in de Verenigde Staten blijft gemoederen bezighouden. Terwijl onderzoeksbureau Arbitron aan de vooravond staat van de omschakeling van de dagboekmethode naar elektronisch meten in New York City, de grootste radiomarkt van de VS, lijkt de kritiek op de methodiek alleen maar steviger te worden. Met name urban en Spaanstalige radiostations komen massaal in opstand aangezien zij volgens het nieuwe systeem flink minder luisteraars trekken dan volgens de dagboekmethode.

Testresultaten
Het was de bedoeling dat de Big Apple vorig jaar november al over zou stappen op de elektronische luistercijfersmeting met de Portable People Meter (PPM), maar na het publiceren van de eerste testresultaten brak er een storm van kritiek los. Met name de Urban radiostations scoorden volgens de PPM een stuk slechter dan volgens de dagboekmethode. En dus werd er flink getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de elektronische luistercijfersmeting. Arbitron besloot hierop de invoering een aantal maanden uit te stellen.

Poging 2…
In augustus publiceerde Arbitron opnieuw testresultaten van de ‘Big Apple’. En ook nu leverde dit weer een storm van kritiek op. Want terwijl de pop-, rock- en oldiestations over het algemeen flink beter scoren onder de PPM dan onder de dagboekmethode, blijken de Urban en Spaanstalige radiostations nog steeds niet veel beter of juist veel slechter te scoren dan voorheen. In sommige gevallen blijken deze stations ‘opeens’ 50 tot 60% minder luisteraars te trekken.

Noodklok
Omdat Arbitron op het punt staat om PPM definitief in te voeren in New York City, hebben de Urban en Spaanstalige radiostations de noodklok geluid. Onder meer Spanish Broadcasting System, Univision, National Association Of Black Owned Broadcasters en de Spanish Radio Association hebben dan ook de handen in één geslagen. Zij vrezen dat de invoering van de PPM de doodsteek zal zijn voor vele radiostations gericht op minderheden zoals ‘zwarten’ en ‘Latino’s’. 50 Tot 60% minder luisteraars betekent ook 50 tot 60% minder inkomsten van adverteerders.

Een ander punt van kritiek is dat Arbitron een systeem probeert in te voeren, dat nog niet gecertificeerd is. De Media Rating Council (MRC), dat toeziet op het meten van kijk- en luistercijfers, heeft de PPM methodiek namelijk nog steeds niet officieel goedgekeurd.

Onderzoek
Inmiddels hebben de verschillende groepen, verenigd als PPM Coalition (PPMC), mediawaakhond FCC gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de methodiek van de PPM. Ook de New York City Council, zeg maar de gemeenteraad van New York, heeft de FCC inmiddels gevraagd om een zogenaamd ‘Section 403’ onderzoek in te stellen. De mediawaakhond zelf zal eind deze maand een besluit nemen of ook daadwerkelijk een onderzoek zal worden ingesteld.

Maar niet alleen de FCC staat op het punt om een onderzoek in te stellen naar de PPM. Ook Andrew Cuomo, procureur-generaal in New York, heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de elektronische luistercijfersmeting.

Representatief
Arbitron zelf wijst overigens alle kritiek van de hand. Het onderzoeksbureau is van mening dat de deelnemers in de PPM net zo representatief zijn voor de bevolkingsopbouw als nu het geval is met de dagboekmethode. Daarbij is de PPM op dezelfde ‘fundering’ gebaseerd als de dagboekmethode. De grote verschillen zouden juist voortkomen uit de nauwkeurigheid van het meten. De meeste deelnemers vullen de dagboekjes namelijk pas aan het einde van de dag in, waarbij veelal vast wordt gehouden aan een vast ritme. Om 7 uur sta ik op, om 8 uur stap ik in de auto en om 9 uur ben ik op het werk. In werkelijkheid wijken deze tijden nog wel eens af. De PPM zou echter het werkelijke luistergedrag van de deelnemer registreren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten