Search
Close this search box.

Commissie onderzoekt toekomst pers

Minister van mediazaken Ronald Plasterk (PvdA) stelt een commissie in die onderzoek moet gaan doen naar de toekomst van de nieuwsmedia in Nederland. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hadden voor zo’n onderzoek gepleit. Ook bij andere partijen leven er zorgen over de toekomst van de pers, vanwege de almaar dalende oplages van betaalde kranten. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemde de situatie ‘ernstig en urgent’.

Ook Plasterk maakt zich zorgen. De kredietcrisis zal de situatie volgens hem alleen maar erger maken. “Als mensen moeten bezuinigen, doen ze hun krantenabonnement gemakkelijk weg”, zei Plasterk. De commissie moet gaan onderzoeken of en hoe de overheid steun kan geven aan kwaliteitsjournalistiek, zonder dat dat leidt tot inhoudelijke bemoeienis. Dat onderzoek moet over een halfjaar klaar zijn.

De commissie, waar mensen uit de mediawereld zitting in moeten nemen, moet ook advies uitbrengen over innovatie in de dagbladsector. Daaraan is volgens Plasterk te weinig gebeurd. Hij noemde de nieuwe krant nrc.next als een positieve uitzondering. Plasterk heeft al acht miljoen euro vrijgemaakt voor nieuwe initiatieven in de dagbladsector. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten