Philip Bloemendal Prijs uitgereikt in Beeld en Geluid

De Philip Bloemendal Prijs voor jonge talentvolle presentatoren in de media is dit jaar gewonnen door de 28 jarige Sofie van den Enk, presentator en verslaggever bij de regionale publieke omroep RTV Utrecht. Uit handen van voetbalcoach Guus Hiddink ontving de winnares in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum een bedrag van 3.500 euro, dat besteed moet worden aan een opleidingstraject binnen het vakgebied, en een kunstwerk.

Het is voor de eerste maal dat de winnaar afkomstig is van een regionale omroep. Alle voorgaande winnaars werken bij een landelijke omroep. Het juryrapport zegt over de  winnares onder andere. “Sofie  is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen.”

Naast Sofie van den Enk nomineerde de jury Michiel Vos correspondent  in Amerika voor onder andere Avro en Tros en Herman van der Zandt, nieuwslezer en redacteur bij het NOS Journaal.

De vakjury, bestaande uit voorzitter Henk  van Gelder en de leden Henny Stoel, Kees de Groot, Frits Spits, Lucella Carasso en Bert Steinkamp, zegt in het juryrapport: “Alle 14 kandidaten waren heel behoorlijk en soms zelfs heel goed in hun vak. Bijna allemaal wisten ze ons te overtuigen van hun talent voor de overdracht van nieuws en achtergronden, de beheersing van het onderwerp en de daarmee samengaande autoriteit die het voor de luisteraar en de kijker vanzelfsprekend maakt om geloof te hechten aan juist deze presentator, deze nieuwslezer of deze correspondent, Al die kwaliteiten waarin de naamgever van deze prijs excelleerde.’.

Stichting Philip Bloemendal Fonds
De Stichting Philip Bloemendal Fonds verstrekt tweejaarlijks een stimuleringsprijs voor  jong aankomend talent op het gebied van effectief taalgebruik en communicatie in de media bij nieuwsprogramma’s. Dit is de vierde maal dat de prijs is uitgereikt. Philip Bloemendal (1918-1999) was 50 jaar lang toonaangevend in dit vakgebied, zowel bij het Polygoon bioscoopjournaal als bij zijn werk voor radio en televisie.

Update
Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht: “Dit vinden we bij RTV Utrecht geweldig. Het is een bewijs dat we steeds professioneler worden, zo’n verkiezing is dan ook een opsteker. Regionale omroepen worden hierdoor als volwaardig gezien. Dat is in het verleden wel anders geweest, want lange tijd had de regionale omroep toch een beetje het imago van een verkapte vrijwilligersorganisatie. Medewerkers bij regionale omroepen zijn hoogopgeleid en hebben vaak wel een breder takenpakket dan bij nationale omroepen. Dat biedt  daardoor volop mogelijkheden om talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. En natuurlijk is het werk daardoor afwisselend. Veel medewerkers kunnen dat waarderen.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten