Search
Close this search box.

Akkoord over overname PCM door Persgroep

PCM en de Persgroep hebben een principeovereenkomst op hoofdlijnen getekend over een overname. De Persgroep, van de Belgische uitgever Christian van Thillo, verwerft een belang van 51 procent in PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad. Hiermee is een bedrag van honderd miljoen euro gemoeid, maken PCM en de Persgroep dinsdag bekend. Bert Groenewegen, bestuursvoorzitter van PCM, laat weten dat hij uitkijkt naar de samenwerking met de Persgroep. “Deze samenwerking betekent een substantiële versterking voor PCM.”

PCM kwam in de financiële problemen nadat het was opgekocht door het Britse Apax. Nadat dit opkoopfonds PCM had verkocht, bleef de uitgeverij achter met een bankschuld van 120 miljoen euro. De Volkskrant meldde dinsdag dat de directie en Stichting de Volkskrant, dat voor 7,2 procent aandeelhouder van PCM is, akkoord waren met de overname. Wel werd als voorwaarde gesteld dat de krant kwaliteitsjournalistiek kan blijven bedrijven, omdat Van Thillo bekendstaat als een harde saneerder. Ook wil de stichting dat gekeken blijft worden naar de mogelijkheid om als Volkskrant zelfstandig door te gaan.

NRC Media begrijpt dat PCM, gezien de financiële problemen waar de uitgeverij voor staat, deze stap neemt, maar blijft streven naar zelfstandigheid. NRC Handelsblad en nrc.next willen buiten uitgeverij PCM verdergaan. Het wordt als een vreemde situatie ervaren dat de NRC met concurrent de Volkskrant in één bedrijf zit.

PCM en de Persgroep hebben afgesproken dat ze blijven onderzoeken of NRC Media of de Volkskrant wordt afgestoten. Ook Van Thillo heeft eerder al aangegeven dat hij niet blij was dat beide kranten ondergebracht waren bij hetzelfde bedrijf.

Van Thillo liet weten dat zijn bedrijf de Nederlandse activiteiten van de Persgroep -Het Parool en Q-Music- op termijn ook onder wil brengen bij PCM. De terugkeer van Het Parool bij PCM zou opvallend zijn, aangezien PCM de Amsterdamse stadskrant eerder wilde opheffen. De krant besloot toen alleen verder te gaan, met succes.

Naar verwachting is de overname van PCM door de Persgroep in de loop van mei afgerond. Over een overname van AD Nieuwsmedia, dat deels in handen is van PCM en deels in handen is van Wegener, wordt door de Persgroep nog verder onderhandeld met Wegener. Gestreefd wordt naar een ‘eenduidig aandeelhouderschap’. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten