Zoek
Sluit dit zoekvak.

OM speurt naar bewijs tegen oud-directeur NMO [update]

De Fiod-ECD doorzoekt donderdagochtend verschillende panden op zoek naar strafrechtelijk bewijs tegen oud-directeur van de Nederlandse Moslimomroep (NMO) Frank William. Onder meer het NMO-pand op het Mediapark in Hilversum wordt doorzocht, zegt een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag. William wordt verdacht van misbruik van omroepgeld, geld van de belastingbetalers in Nederland. Het Commissariaat voor de Media deed eind vorig jaar aangifte tegen de oud-directeur.

Om hoeveel geld het gaat, moet nog uit onderzoek blijken, zegt de woordvoerder. Het onderzoek betreft volgens de zegsvrouw valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. De oud-directeur wordt ervan verdacht dat hij productiebedrijven en vertaalbureaus rekeningen liet indienen bij de NMO. Die bedrijven zouden in ruil daarvoor weer geld hebben gegeven aan William en zijn zoon, die een bedrijf heeft. Ook heeft William mogelijk gefraudeerd met bedrijfsauto’s.

Of al goederen in beslag zijn genomen, weet de woordvoerder nog niet. De Fiod-ECD voert het onderzoek onder leiding van het functioneel parket uit.

William werd een kleine twee jaar geleden ontslagen door de NMO wegens fraude. Tegenwoordig is hij bestuurslid van de moslimomroep Zenit. Afgelopen weekeinde maakte Zenit echter bekend dat William heeft besloten gedurende de looptijd van het justitiële onderzoek dat tegen hem loopt zijn bestuurslidmaatschap voor de omroep met onmiddellijke ingang op te schorten. Hij blijft zich wel als vrijwilliger inzetten voor Zenit. De omroep probeert momenteel voor 1 april vijftigduizend leden bij elkaar te krijgen om zendtijd te krijgen op Nederland 1, 2 en 3. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten