Search
Close this search box.

Advocaten Saberi optimistisch over haar zaak [Update]

Advocaten van de Amerikaans-Iraanse journaliste Roxana Saberi, die wegens spionage in Iran wordt berecht, hebben zich zondag na afloop van de behandeling van haar zaak in hoger beroep optimistisch getoond. Advocaat Abdolsamad Khorramshahi zei dat hij en een collega goed in staat waren gesteld voor de 32-jarige Saberi te pleiten. Ook Saberi zelf had uitvoerig het woord gevoerd.

De voormalige miss North Dakota werd vorige maand na een proces van een kwartier achter gesloten deuren schuldig bevonden aan spionage. Haar advocaat kreeg toen geen gelegenheid haar te verdedigen.

De zaak leidde tot nieuwe spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. De regering in Teheran beloofde inmiddels herziening van de zaak tegen Saberi, die tegen haar veroordeling in hongerstaking ging. Zij stopte aan de vooravond van de beroepszaak haar vasten.

Saberi is afkomstig uit Fargo in North Dakota. Zij reisde zes jaar geleden naar Iran om daar als freelance journaliste te werken voor media als de Amerikaanse National Public Radio en de Britse BBC. Zij kon het Iraanse staatsburgerschap verwerven doordat haar vader in Iran is geboren.

Update
Een Iraans gerechtshof heeft de gevangenisstraf van de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi maandag in hoger beroep teruggebracht tot twee jaar voorwaardelijk. De advocaten van de 32-jarige Saberi hebben dit meegedeeld.

De advocaten gaan ervan uit dat Saberi maandag nog wordt vrijgelaten en dat zij het land kan verlaten. Saberi werd in eerste instantie tot acht jaar gevangenis veroordeeld wegens spionage. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten