Zoek
Sluit dit zoekvak.

Talpa draait geldkraan Radio 100FM dicht

De toekomst van Radio 100FM in Denemarken hangt opnieuw aan een zijden draadje. Volgens de Berlingske Business heeft eigenaar Talpa de geldkraan dichtgedraaid. Radio 100FM is daarom druk op zoek naar nieuwe investeerders, om te voorkomen dat het station de uitzendingen moet staken.

Sinds de start in 2003 investeerde Talpa van John de Mol meer dan 40 miljoen euro in Radio 100FM. Maar desondanks schrijft het radiostation nog altijd rode cijfers. In 2008 liep het verlies van Radio 100FM op naar ruim zeven miljoen euro en door de huidige economische recessie ziet het er naar uit dat dit niet minder zal worden. Talpa heeft dan ook besloten om de geldkraan dicht te draaien.

Om te kunnen blijven uitzenden is Radio 100FM druk op zoek naar nieuwe investeerders. Momenteel is er nog geld in kas waardoor alle rekeningen kunnen worden betaald, maar de inhoud slinkt. Ook het personeel krijgt eind deze maand nog gewoon betaald. Volgens directeur Jim Receveur zouden er inmiddels al gesprekken zijn met potentiële investeerders. Toch hoopt hij Talpa alsnog te kunnen overtuigen om de geldkraan weer open te draaien.

Commerciële radio heeft het momenteel enorm zwaar in Denemarken. De afgelopen maanden daalde de reclameomzet met 30%. Maar ook de afgelopen jaren werd al duidelijk dat het exploiteren van een commercieel radiostation in Denemarken bijna een onmogelijke opgave is. Meerdere keren gooide een landelijk radiostation de handdoek in de ring. In maart van dit jaar werd bekend dat SBS Radio in Denemarken bijna de helft van het personeel op straat had gezet. Hierdoor zijn de gepresenteerde programma’s op Nova FM, dat momenteel uitzendt op het landelijke kavel, grotendeels gestaakt.

Inmiddels hebben de berichten over de geldnood van Radio 100FM ook de Deense politiek bereikt. De Sociaal Democraten pleiten er dan ook voor dat het station komend jaar haar licentiekosten, een slordige drie miljoen euro, niet hoeft te betalen. Of dit plan ook werkelijk uitgevoerd gaat worden is overigens nog sterk de vraag. 2011 Zou overigens het laatste jaar zijn dat waarover Radio 100FM deze licentiekosten hoeft te betalen. Daarna loopt de huidige vergunning af en wordt het FM-kavel opnieuw verdeeld. Dit keer niet middels een veiling, maar via een vergelijkende toets.

Mocht toch de stekker uit Radio 100FM worden getrokken, dan betekent dit opnieuw een flinke tegenslag voor de Deense commerciële radiowereld. Radio 100FM is namelijk het best beluisterde commerciële radiostation van Denemarken. Daarnaast is het eigenaar van ‘Det danske radiobureau’. Dit is verkoopmaatschappij die de landelijke reclameverkoop voor tientallen lokale en regionale commerciële radiostations in Denemarken verzorgt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten