Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kroonprins wint zaak tegen persbureau AP [Update]

Het persbureau Associated Press mag geen foto’s meer verspreiden die zijn gemaakt tijdens een vakantie van kroonprins Willem-Alexander met zijn familie in Argentinië. Willem-Alexander en zijn gezin hebben recht op bescherming van hun privacy, vindt de rechter. Privéfoto’s mogen alleen zonder hun toestemming worden gepubliceerd als het om een nieuwsfeit gaat. Dit is volgens de rechter geen censuur, zoals de advocaat van het persbureau had aangevoerd.

AP mag de vier foto’s van een skiënde Willem-Alexander, Máxima en Amalia niet meer verspreiden. “De privacybescherming van eisers weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van AP”, zegt de rechter. Dat AP de foto’s niet zelf publiceert, maar ze ter beschikking stelt aan andere nieuwsmedia, maakt volgens de rechter niet uit.

Voor elke keer dat AP ze toch verder verspreidt, moet het persbureau duizend euro betalen, tot een maximum van vijftigduizend euro. Willem-Alexander had vijfentwintigduizend euro geëist. De schadevergoeding die hij daarnaast eiste, heeft de rechter afgewezen.

Een verbod op publicatie door AP van alle privéfoto’s van Willem-Alexander en zijn gezin, zoals de kroonprins verder had geëist, vindt de rechter te ver gaan.

Willem-Alexander had verder aangevoerd dat AP de ‘mediacode’ van de Rijksvoorlichtingsdienst had geschonden. Die code houdt in dat media een paar keer per jaar fotosessies met leden van de koninklijke familie mogen bijwonen, als zij beloven verder geen privéfoto’s te publiceren. Volgens de rechter maakt dat niet uit. De mediacode is geen bindende overeenkomst. Wel staat het de RVD vrij om media die zich er niet aan te houden, te weren bij de fotosessies.

Update: Persbureau AP overweegt hoger beroep

Het persbureau Associated Press overweegt in hoger beroep te gaan tegen het verbod om vier vakantiefoto’s van kroonprins Willem-Alexander en zijn gezin nog langer te verspreiden. Dat heeft het persbureau vrijdag laten weten in een schriftelijke reactie.

Het persbureau is teleurgesteld over de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. Het vonnis leidt er volgens AP toe dat de vrijheid van informatie wereldwijd wordt beperkt, met name als het gaat om publieke figuren. AP beraadt zich op het vonnis en overlegt met zijn advocaten over verdere stappen. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten