Zoek
Sluit dit zoekvak.

Organisatie: niet te veel bezoekers bij Veronicafeest

Er waren niet te veel bezoekers op het uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland waar zaterdagavond een 19-jarige Rotterdammer omkwam. Dat zegt een woordvoerder van organisator Tridee. Op internet circuleren geruchten dat er te veel mensen op het terrein waren, maar dat is volgens de zegsman niet waar.

“Het terrein heeft ruimte voor 28 duizend bezoekers. Daar hadden wij ook een vergunning voor. Op het hoogtepunt waren er ongeveer zoveel, maar we hebben geen mensen bij de poort hoeven weigeren.” Het Openbaar Ministerie wil nog geen harde uitspraken doen over voor hoeveel bezoekers een vergunning was afgegeven, maar ‘vermoedt’ dat voor ongeveer 25 duizend bezoekers een vergunning is afgegeven. Toch praten veel bezoekers over 50.000 mensen.

De organisatie had volgens de zegsman al ingegrepen door de verkeersregelaars het toestromende verkeer terug naar huis te laten rijden. Daardoor zou het op het terrein niet te druk zijn geworden.

Ook geruchten dat een groep mensen een hek omver had geduwd waardoor bezoekers de rest van de avond zonder controle het terrein op konden komen zijn volgens Tridee niet helemaal waar. “Inderdaad heeft een groep bezoekers een hek omgeduwd. Maar daarna hebben we het overeind gezet.” Maar het is niet bekend wie het hek hebben omgeduwd en hoeveel mensen door de opening binnen zijn gekomen.

De politie wist van te voren al dat hooligans naar het feest zouden gaan. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen de NOS. Daarom zijn agenten naar het feest gestuurd die zich vaker met voetbal gerelateerd geweld bezighouden. Op het feest zijn enkele hooligans herkend. Hun aandeel bij het geweld is niet bekend. Op filmpjes op YouTube wordt tijdens de chaotische taferelen ‘Rotterdam hooligans’ geroepen. Verder zijn schoten te horen en is te zien hoe de bezoekers alle kanten op rennen. Agenten en ME’ers grepen in en losten daarbij waarschuwingsschoten.

Het feest werd na de schietpartij rond middernacht een uur eerder gesloten dan gepland, waarop bezoekers hun agressie op de agenten richtten. Die werden bekogeld met onder meer flessen en dranghekken. De politie arresteerde drie mensen, maar wil niet zeggen waarvoor. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. Een deel van het strand en van de parkeerplaats is zondag afgesloten voor onderzoek. Ook maandag blijft het gebied afgesloten. De politie adviseert zonaanbidders met het openbaar vervoer te komen.

Op internet is een condoleance-register geopend voor de 19-jarige Rotterdammer die tijdens een strandfeest in Hoek van Holland door een kogel omkwam. Bezoekers kunnen op de website condoleance.nl hun medeleven betuigen aan de omgekomen man. [Radio.NL/Novum]