Zoek
Sluit dit zoekvak.

Witte Huis verheugd over vrijlating journalisten

Het Witte Huis heeft woensdag laten weten ‘enorm ingenomen’ te zijn met de vrijlating van twee jonge Amerikaanse journalisten door Noord-Korea. De verklaring werd afgelegd door Witte-Huiswoordvoerder Robert Gibbs op het moment dat het tweetal uit een vliegtuig bij Los Angeles stapte. Oud-president Bill Clinton slaagde er dinsdag in Pyongyang in hun vrijlating te bewerkstelligen.

Gibbs zei dat Clinton het nationale veiligheidsteam van president Barack Obama op de hoogte zal brengen van hetgeen hij in zijn onderhoud met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft besproken. Hij herhaalde dat Clinton op persoonlijke titel naar Noord-Korea was gereisd en geen boodschap van de president voor Kim bij zich had. Ook zei hij dat Clinton zeker geen excuses namens het Witte Huis had aangeboden.

Clintons echtgenote, minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, toonde zich eveneens zeer verheugd over de vrijlating van het tweetal. Op de vraag of het langdurige onderhoud tussen Bill Clinton en Kim tot een doorbraak ten aanzien van nucleaire kwesties kan leiden, wilde Hillary Clinton geen antwoord geven. “Dat is zeker niet waarop wij rekenen”, zei zij.

Zij voegde hier echter aan toe te hopen dat dooi in de betrekkingen met Pyongyang mogelijk is. “Misschien zijn zij nu bereid met ons te gaan praten in de context van het zespartijenoverleg”, aldus Clinton.

Euna Lee (36) en Laura Ling (32) werden in maart gearresteerd toen ze bezig waren een reportage te maken over het smokkelen van Noord-Koreaanse vrouwen naar China. De twee werken voor de televisiezender Current TV van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore. De regering-Obama zei dinsdag dat de families van Lee en Ling de voormalige president hadden verzocht naar Pyongyang te reizen. Een hoge regeringsmedewerker zei dat ook Gore Clinton had benaderd. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten