Search
Close this search box.

Hongaars frequentieschandaal krijgt staartje

László Majtényi, voorzitter van de Hongaarse mediaregulator ORTT, heeft besloten zijn functie neer te leggen. Dit uit protest tegen de recente uitkomst van de frequentieverdeling. Afgelopen woensdag werd namelijk bekend dat de licenties van de landelijke commerciële stations Slager Radio en Danubius Radio na 12 jaar niet verlengd worden. De licenties worden toegewezen aan twee nieuwkomers die beide verbonden zijn aan politieke partijen.

Volgens Majtényi hadden de inschrijvingen van de twee winnaars, FM1 en Advenio, nooit goedgekeurd mogen worden. Zo zou FM1 nooit een fatsoenlijk businessplan hebben ingediend, terwijl de aanmelding van Advenio formele onrechtmatigheden bevatte. Desondanks werden de plannen toch goedgekeurd en scoorden beide nieuwkomers meer dan 90 punten bij de evaluatie. Slager Radio en Danubius Radio scoorden respectievelijk 69 en 75 punten.

Pikant detail is dat de ORTT de winnaars bepaald heeft op basis van stemmen. Daarnaast zitten in deze raad afgevaardigden van parlementaire partijen die zitting hebben in Hongarije. Vermoed wordt dan ook, dat er een onderlinge deal is gesloten, waarbij besloten is om de frequenties aan henzelf toe te wijzen. Want, hoewel de nieuwe radiostations geen eigendom zijn van politieke partijen, hebben ze er wel nauwe banden mee. FM1 zou namelijk verbonden zijn met de Hongaarse Socialistische Partij MSZP, terwijl Advenio verbonden zou zijn aan Hongaarse Burger Unie Fidesz. Daarnaast heeft het Hongaars Democratisch Forum MDF, de derde grote politieke partij in Hongarije, niet meegestemd.

Majtényi is van mening dat de mediaregulator door de huidige uitslag niet langer onafhankelijk meer is. Zelf kon hij de uitslag overigens niet beïnvloeden, omdat de voorzitter van de ORTT geen stemrecht heeft. Wel is hij van mening dat de huidige uitslag de start van een nieuw schandaal is.

Inmiddels heeft Slager Radio al aangekondigd juridische stappen te ondernemen om het omstreden besluit van de ORTT aan te vechten. Op 8 november organiseert het station zelfs een speciaal concert tegen de uitslag. Daarnaast hebben al ruim 740.000 luisteraars een protest sms of protest e-mail gestuurd om Slager Radio in de ether te houden. Danubius Radio heeft aangekondigd stappen te ondernemen zodra de uitslag officieel is medegedeeld aan de zender. De Alliantie van Vrije Democraten SZDSZ, de vierde partij van Hongarije, eist een parlementair onderzoek naar de gang van zaken bij de frequentieverdeling.

Zoals het er nu naar uit ziet zullen Slager Radio en Danubius Radio half november hun uitzendingen via de ether moeten staken. Op de frequenties van Danubius zal Advenio radio gaan maken onder de naam Klassz Radio. Deze zender zal vooral hits uit de jaren ’70 en ’80 draaien. Daarnaast komen er culturele en maatschappelijke programma’s. FM1 zal onder de naam Neo Radio voornamelijk culturele programma’s gaan uitzenden. Grote vraag is hoe onafhankelijk deze programma’s zullen zijn, gezien de politieke banden die de stations hebben. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten