Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Global Radio botst opnieuw met Ofcom

Radioconcern Global Radio is opnieuw in botsing gekomen met Ofcom. Volgens de mediawaakhond overtreedt Global de mediawet door het nodeloos pluggen van de downloadservice iTunes tijdens The Big Top 40 op zondagmiddag. Global Radio zelf is van mening dat de regels niet overtreden worden, omdat het downloaden onderdeel uitmaakt van het programmaconcept.

Sinds juni van dit jaar zenden ruim 140 lokale en regionale commerciële radiostations wekelijks integraal The Big Top 40 uit, een lijst met de 40 populairste platen van dit moment. De nummers 11 tot en met 40 van deze lijst worden bepaald aan de hand van downloads en airplay. De top 10 daarentegen wordt geheel samengesteld op basis van muziekdownloads. En om het spannend te houden kan de top 10 tot op het laatste moment beïnvloed worden door downloads. Hiervoor maakt de Big Top 40 gebruik van gegevens van de downloadservice iTunes.

Tijdens de uitzending worden luisteraars er regelmatig op gewezen dat de top 10 nog steeds te beïnvloeden is door je favoriete plaat te downloaden. Ook wordt er regelmatig op gewezen dat deze lijst samengesteld wordt in samenwerking met iTunes. En dat is een doorn in het oog van mediawaakhond Ofcom.

Volgens Ofcom is het op zich niet verboden om luisteraars op deze dienst te wijzen en de naam van de sponsor te noemen, maar dient dit wel in proporties te blijven. Volgens de mediawaakhond plugt Global Radio de downloadservice te vaak, waardoor het de mediawet overtreedt.

Global Radio zelf vindt dat ze niet in overtreding is, omdat het downloaden deel uitmaakt van het programmaconcept. Daarnaast zegt het concern niets aan deze downloads te verdienen. Er is alleen voor iTunes gekozen omdat deze dienst domineert in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is het radioconcern van mening dat er niets mis is met het oproepen tot het downloaden van muziek. Vroeger konden luisteraars immers de lijst beïnvloeden door massaal platen of cd’s te kopen, nu is dit vervangen door digitale aankopen. Volgens Ofcom ligt dit echter anders, omdat voor het downloaden gebruik wordt gemaakt van slechts één service. Dit in tegenstelling tot de honderden platen- en cd-winkels in het verleden.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat Global Radio in aanvaring komt met Ofcom. In maart van dit jaar deelde de mediawaakhond nog een gele kaart uit aan de radiostations GWR in Bristol en Bath (nu Heart). De stations van Global zouden zich niet aan het vereiste format houden en teveel oude muziek draaien. In eerste instantie bekritiseerde Global Radio het optreden van Ofcom, maar besloot uiteindelijk toch om het format aan te passen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten