Search
Close this search box.

De keuzes en kracht van Eurosport

De Olympische Winterspelen in Vancouver zijn op dit moment in volle gang. Ook de grootste sportzender van Europa, Eurosport, doet met negentig verschillende commentatoren verslag van dit evenement. De Nederlandse tak zendt dag en nacht uit vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het Radio 1-programma ‘Lunch’ nam een kijkje en sprak over de totstandkoming en keuzes van uitzendingen.

“Het zijn hectische tijden maar het is erg leuk om zo’n evenement met z’n allen te mogen draaien”, vertelt een medewerker. De regie van alle Eurosport-uitzendingen gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Parijs. De beelden, die op de Nederlandse tak van Eurosport worden uitgezonden, komen allemaal vanuit het hoofdkantoor.

Onder de binnengekomen beelden wordt in Amsterdam Nederlands commentaar gezet. Vervolgens worden de beelden weer teruggezonden naar het Franse hoofdkantoor. Vanuit de Franse hoofdstad worden de beelden teruggestuurd naar in dit geval de Nederlandse tv-kijker.

Hokje
Alle Nederlandse commentatoren, vooral veel oud-sporters, zitten in kleine afgesloten hokjes, een soort spreekcellen. Elke commentator zit daar achter een schermpje om verslag te doen. Volgens een commentator is er wel verschil als je live bij een evenement aanwezig bent of alleen beelden van commentaar voorziet. “Voor het gevoel is het totaal anders. Je kunt wel 90 of 95 procent van de informatie geven. Maar als je achter een schermpje zit zie je niet alles wat er op de baan gebeurt”, meent hij.

Oud-wielrenner Danny Nelissen is nu productiemanager bij Eurosport. Nelissen: “Ik wil een groot deel van de mensen uit een droom helpen. Veel medewerkers van de Publieke Omroep zitten gewoon in een International Broadcast Centre, een grote hal voor journalisten, in Vancouver, in precies eenzelfde hok om commentaar te geven. Wat is nou het verschil of je nu in een hok in Amsterdam of Vanvouver zit? Ik zie het verschil niet.”

Schaatsen
Waarom wordt er weinig aandacht aan schaatsen besteed op Eurosport? De gouden vijf kilometer van Sven Kramer was afgelopen zaterdag niet live te zien op Eurosport. Nelissen heeft hier een goede verklaring voor: “We zijn een Europese sportzender. Schaatsen is een hele kleine sport in Europa. Het is daarom logisch dat er wordt gekozen voor bijvoorbeeld biathlon (langlaufen, red.). Dat is een veel grotere sport in landen in landen zoals Polen, Duitsland en Letland.”

De kracht
“De kracht van Europort zit vooral het netwerk van Eurosport”, volgens Nelissen. “We hebben 2.000 freelance journalisten rondlopen in alle Europese landen. Als we iets willen weten over een speciale sporter in Polen, Rusland of Georgië hoeven we alleen maar te bellen.”

Wat is het voordeel van de vele oud-sporters die commentaar geven bij Eurosport? Nelissen: “Ooit had ik eens een discussie met een hoogleraar Communicatieschappen. Hij zei: ‘Er zijn zoveel sporters die denken dat ze commentaar kunnen geven bij sportwedstrijden op tv.’ Toen antwoordde ik: ‘Er zijn zoveel professoren Communicatiewetenschappen die denken iets te kunnen zeggen over een sport die ze niet beoefend hebben.’

Ik ben zelf wereldkampioen wielrennen geworden bij de amateurs en heb een Ronde van Frankrijk gereden. Dat is iets wat jij als hoogleraar nooit kan. Maar ik kan wel professor worden. Dus ik heb altijd een stap voor op zo iemand.” [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten