Zoek
Sluit dit zoekvak.

Venezuela pakt eigenaar kritische tv-zender op

De eigenaar van het enig overgebleven televisiekanaal in Venezuela dat kritisch is over president Hugo Chavez is donderdag opgepakt. Guillermo Zuloaga van Globovision werd gearresteerd voor ‘krenkende’ uitlatingen over de president, aldus procureur-generaal Luisa Ortega.

Ortega zei dat de autoriteiten een onderzoek doen naar uitspraken van Zuloaga op een recente bijeenkomst van de Inter-Amerikaanse Persvereniging (IAPA) op Aruba. Daar leverde hij met andere mediadirecteuren kritiek op de beperking van de vrijheid van meningsuiting in zijn land.

Zuloaga liet weten dat hij door agenten van de militaire inlichtingendienst op een vliegveld in de noordwestelijke deelstaat Falcon werd aangehouden terwijl op het punt stond voor een vakantie te vertrekken naar Bonaire. Enkele uren na zijn arrestatie werd Zuloaga weer vrijgelaten nadat hij van de rechter te horen had gekregen dat hij het land niet mag verlaten zolang het onderzoek loopt.

Ortega zei dat openbare aanklagers onderzoeken of Zuloaga een wet heeft overtreden die Venezolanen verbiedt ‘valse informatie via enig medium’ te verspreiden ‘die openbare paniek veroorzaken’. Als Zuloaga schuldig wordt bevonden kan hij vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

IAPA-president Alejandro Aguirre zei in een reactie dat de regering-Chavez met de arrestatie van Zuloaga ‘handelt als een totalitaire regering, zoals Cuba’. Miguel Henrique Otero van de Venezolaanse krant El Nacional stelt dat de regering-Chavez ‘meer op een traditionele dictatuur’ begint te lijken. Hij denkt dat het optreden van de regering tegen critici verhardt omdat de populariteit van Chavez tanende is. “Ze willen de mensen zoveel angst inboezemen dat het tegenstanders monddood maakt.”

Chavez is nog altijd de populairste politicus in Venezuela, maar door de inflatie, omvangrijke criminaliteit en schaarste aan elektriciteit is zijn populariteit onder de vijftig procent gedaald. [Novum/AP]

Gerelateerde berichten