Search
Close this search box.

Twintig miljoen euro boete voor Wegener

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft uitgever Wegener en vijf leidinggevenden boetes opgelegd van in totaal ruim twintig miljoen euro. De boetes zijn opgelegd omdat de uitgever zich volgens de waakhond niet heeft gehouden aan een voorschrift dat Wegener in 2000 werd opgelegd rond de overname van BN/De Stem.

Wegener heeft een boete van negentien miljoen euro gekregen. De leidinggevenden kregen boetes variërend van 150 duizend tot 350 duizend euro voor hun rol in de zaak. In totaal moeten zij 1,3 miljoen euro ophoesten.

Ook moet Wegener van de NMa binnen een jaar voldoen aan de afspraak. Gebeurt dit niet, dan moet de uitgever per kwartaal een dwangsom van een miljoen euro betalen tot een maximum van twintig miljoen euro.

Wegener, eigenaar van onder meer de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), nam in 2000 VNU Dagbladen over. Daardoor werd de uitgever ook eigenaar van BN/De Stem. De activiteiten van PZC en BN/De Stem overlappen elkaar in Zeeuws-Vlaanderen.

Via het voorschrift, dat Wegener overigens zelf had aangedragen, was geregeld dat de beide dagbladen onafhankelijk van elkaar zouden blijven. Ook moest Wegener beide titels blijven verspreiden in Zeeuws-Vlaanderen. Daardoor zou de keuzevrijheid van de lezer niet verder worden beknot en zouden prijsverhogingen worden voorkomen.

Na een klacht van een lezer stelde de NMa een onderzoek in, waaruit bleek dat inmiddels sprake is van één nieuwsorganisatie, waarin het redactioneel en commercieel beleid tussen BN/De Stem en PZC voor Zeeuws-Vlaanderen is afgestemd. Daarbij wordt nauw samengewerkt, kopij uitgewisseld en de nieuwsgaring afgestemd.

Wegener heeft overigens gedurende het onderzoek verzocht de afspraken te schrappen. Dat verzoek wordt momenteel beoordeeld. De NMa verwacht hier in het najaar een besluit over te nemen.

Wegener stelt in een reactie de boete van de NMa onterecht en buitenproportioneel te vinden. Volgens de uitgever was de samenwerking tussen de regioredacties noodzakelijk om beide edities in de lucht te houden. Ze kampen met jaarlijks afnemende omzetten, en zo konden de kranten voldoen aan de voorwaarde beide edities te blijven uitgeven, stelt Wegener.

Daarbij zijn beide titels redactioneel nog altijd onafhankelijk van elkaar. Dat wordt gegarandeerd door de structuur van twee zelfstandige redacties met ieder een eigen hoofdredacteur, meldt de uitgever. [Novum]

Gerelateerde berichten